Sajnos a betegséget nem minden esetben egyszerű diagnosztizálni, mivel a bénulásos tünetek miatt sokan szélütésre gyanakodnak.
Nemrégiben nagy port karvart az esetleg szarvasgombás pesto okozta botulizmus, hiszen e betegség akár halálos kimenetelű is lehet. Dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont belgyógyásza a betegség figyelmeztető tüneteire hívja fel a figyelmet.
Mi az a botulizmus?
A kolbászmérgezésként is ismert botulizmus egy igen ritka, ám veszélyes betegség, melyet a Clostridium botulinum talajbaktérium okoz. Mérge a bélfalon keresztül a vérbe jut, és az acetilkolin ingerületátvivő anyag felszabadulását gátolva idegkárosodást, izombénulást okoz. Leggyakrabban rosszul hőkezelt húsokról jut be az emberi szervezetbe a baktérium - így általában disznóvágás után üti fel a fejét, ám tévedés azt hinni, hogy növényi termékekben ne fordulna elő - magyarázza dr. Kapocsi Judit.
Figyelmeztető tünetei
• zavaró szemproblémák: homályos/kettős látás, pupillatágulat
• szédülés
• szájszárazság, nyelési problémák
• gyomorpanaszok, görcsök
• bénulás
Sajnos a betegséget nem minden esetben egyszerű diagnosztizálni, mivel a bénulásos tünetek miatt sokan szélütésre gyanakodnak - mondja dr. Kapocsi Judit. Pedig a betegség felismerése és a mielőbbi gyógyszeres kezelés életmentő jelentőséggel bír, hiszen nem sok idő után az idegméreg a légzést és a szívműködést is károsítja, így megfelelő terápia nélkül akár halállal is végződhet az állapot.
Mit tegyen, ha a tüneteket észleli magán?
Amennyiben botulizmusra gyanakszik, mihamarabb forduljon orvoshoz, aki antitoxin segítségével közömbösíti a mérget, így megállítható az állapot romlása. Súlyosságtól függően hosszabb rehabilitáció lehet szükséges.
Dr. Kapocsi Judit szerint bár ritka betegségről van szó, viszont nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát! Mivel egy igen hőérzékeny baktériumról van szó, az ételek megfelelő hőkezelése kiemelt jelentőséggel bír, csakúgy, mint az alapos, meleg vízzel való lemosás, az esetleg szennyezett föld eltávolítása céljából.