• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Célzottan hatékony fájdalomcsillapítás

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Akinek volt már igazi fájdalom a testében, az tudja, mennyire megkeseredhet ettől az élete.

Dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa olyan speciális orvosi technikáról számol be, amely hatékony és gyors gyógyulást hozhat ilyen problémák esetén.

Alagutak a testben
Alagút szindrómának nevezzük azokat a test különböző pontjain megjelenő kínzó fájdalmakat, zsibbadásokat, izomgyengeségeket, amikért az adott területet beidegző idegnyomódások a felelősek. Ezúttal azért használható az alagút kifejezés, mert egy szűkebb anatómiai résről van szó, amiben idegek és erek futnak az ínak között. Ha ebben az alagútban valamilyen duzzanat, gyulladás, vizenyő keletkezik, akkor a szűk csatorna még inkább összenyomódik, az idegeket és az ereket nyomni kezdi. E folyamat következménye a kezdeti zsibbadás, a később jelentkező érzéskiesésig és fájdalom. Végül, legsúlyosabb, az izomgyengeség és az izomsorvadás is az ideg által ellátott területen.

Az alagutak, vagyis az anatómiai csatornák ugyan több testtájon is megtalálhatóak, mégis a problémák jellemzően a könyökben, a csuklóban és a kézben lévő kisízületeknél jelentkeznek. Jellemző tünete a kar fájdalma és/vagy a kéz, az ujjak zsibbadása. Szakmailag éppen az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy a reumatológus a tünet okát meghatározza, hiszen a baj lehet a csuklóban, a könyökben és a nyakban, éppen ezért nehéz a diagnosztizálás.

Az okot kell megszüntetni
- Ha az érintett területre lokális infiltrációt, vagyis injekciót adunk gyulladáscsökkentő anyaggal, akkor a szúrás után 1-3 napon belül jelentős javulás tapasztalható. Így ugyanis az összenyomatódást okozó probléma megszüntethető. Ehhez a speciális technikához pontosan ismerni kell az alagút anatómiai elhelyezkedését – magyarázza a szakember.

- Sokszor már az első injekció is megszünteti a fájdalmat, de az is lehet, hogy a teljes javuláshoz ismétlés szükséges. Ugyanazon területre megfelelő időközönként, néhány napos különbségekkel legfeljebb három injekció adható. Mivel jórészt szteroidot használunk gyulladáscsökkentőként fontos, hogy pontosan meghatározzuk, az injekció rövid, közepes vagy hosszú hatású válfaját használjuk.

Alternatív megoldás
Mindazoknak, akik nem szeretnék a gyulladáscsökkentőként jól ismert szteroidokat alkalmazni, jó alternatívát jelenthetnek a homeopátiás szerek, amelyeket szintén injekciós technikával lehet az érintett területhez juttatni. Dr. Pál Mónika szerint ez a megoldás - hasonlóan a szteroidos eljáráshoz – gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bír, és mindazok számára kockázatmentesen alkalmazható, akik szeretnék ötvözni a hagyományos és a természetesebb módszereket.
A legfontosabb azonban, hogy ne hagyjuk, hogy a fájdalom befolyásolja az életünket és mielőbb forduljunk szakorvoshoz.