• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Coeliakia: 6 millióan várnak diagnózisra Európában

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A krónikus betegségben szenvedők legfontosabb emberi joga a gyors és pontos diagnózishoz jutás.

A coeliakia – lisztérzékenység - krónikus autoimmun betegség, glutén intolerancia. A glutén a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, amelynek ismertebb neve a sikér. A betegségnek nincs gyógyszeres terápiája, kizárólag az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétával érhető el a betegek tünetmentessége.

Minden 100 európai állampolgárból 1 coeliakiás

Eszerint Európában a coeliakia akár 7 millió embert is érinthet, ugyanakkor helyes diagnózissal mindössze 12-15 %-uk rendelkezik. A helyzet Magyarországon is hasonló, a diagnosztizált betegek száma nem lehet több, mint 15-20 ezer - annak ellenére, hogy a coeliakia gyakorisága hazánkban az európai átlag kétszerese. Az átlagos diagnosztizálási idő – azaz az első tünetek megjelenése és a diagnózis között eltelt idő – Európában is, nálunk is több mint 10 év.

Ha a betegség diagnózisa elmarad, és a beteg továbbra is fogyaszt glutén tartalmú ételeket, súlyos tünetek és szövődmények alakulhatnak ki (vashiány, vérszegénység, fogyás, hajhullás, a vékonybél daganatos betegségei, stb.)

A coeliakiás betegeknek Európában mindenütt joga van a gyors és pontos diagnózishoz

A WHO (az ENSZ egészségüggyel foglalkozó szakosított szervezete) szerint minden embernek ‘joga van a lehető legmagasabb színvonalú egészséghez’. A coeliakiás betegek esetében az első és legfontosabb lépés a betegség diagnosztizálása.

A Coeliakia Nemzetközi Napja

Minden évben május 16-án tartja meg az Association of European Coeliac Societies (AOECS) - tagszervezeteivel együtt - a Coeliakia Nemzetközi Napját. Idén az elmaradó diagnozis súlyos következményeire szeretnék felhívni Európa lakossága és a döntéshozók figyelmét.

Koltai Tünde, az AOECS és a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének elnöke szerint: “A krónikus betegségben szenvedők legfontosabb emberi joga a gyors és pontos diagnózishoz jutás. Ezért hívjuk most Európa polgárait, szervezeteit és intézményeit: tegyünk együtt meg mindent azért, hogy a coeliakiás betegeket az első tünetek megjelenését követően minél rövidebb időn belül diagnosztizálják. Az elmaradó vagy késői diagnózis következményei olyan súlyos betegségek lehetnek, mint a csontritkulás, a depresszió, a meddőség, az ismétlődő vetélések vagy bizonyos rosszindulatú daganatos elváltozások. Ezért is nagyon fontos, hogy a diagnózist követően a beteg fogadja el és tanulja meg a gluténmentes diétát, és ne fogyasszon többé glutén tartalmú élelmiszert."

Az öndiagnózis veszélyes!

Ha valaki úgy érzi, hogy tünetei a glutén tartalmú ételek fogyasztását követően jelentkeznek, keressen fel egy gasztroenterológiai szakrendelést, ahol a szükséges vizsgálatokat elvégzik. A coeliakia diagnosztikai tesztjeivel kimutatható, hogy a szervezet hogyan reagál a gluténra, ezért fontos, hogy a vizsgálatok lezárásáig a gluténtartalmú ételek fogyasztását NE hagyják abba. Ellenkező esetben sem a vérvizsgálatokat, sem a vékonybél biopsziát nem tudják eredményesen elvégezni.