• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

CPAP és koronavírus – kell-e aggódnunk?

Egészségmagazin 2020.04.03 Forrás: Weborvos
CPAP és koronavírus – kell-e aggódnunk?

Az obstruktív alvási apnoé (OSAS) betegek részéről sokkal nagyobb elővigyázatosságra, sokkal több óvintézkedésre van szükség!

Hetek óta mindenkit a koronavírus foglalkoztat. Az életünk megváltozott, izoláltan éljük életünket, tele kételyekkel és aggodalommal embertársaink, szeretteink és magunk miatt. Akinek már van valamilyen betegsége, valószínűleg még inkább. Nem is teljesen alaptalanul, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint az életkor mellett, a meglévő betegségek növelik leginkább a vírusfertőzés és a súlyosabb lefolyás kockázatát. Hazánkban jelenleg mintegy 100 ezer alvási apnoé betegségben szenvedő honfitársunk él, akiknek CPAP, vagy BiPAP (non-invazív) lélegeztetőgépet kell használniuk terápiájuk, a légsínterápia során. Dr. Várdi Katalin, az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika somnológusa az obstruktív alvási apnoé betegeknek ad fontos tanácsokat. 

Mekkora a kockázat?

Annak ellenére, hogy egyelőre kevés megalapozott információ áll rendelkezésre, van néhány fontos tudnivaló, amelyekkel a CPAP, vagy BiPAP készüléket használóknak tisztában kell lenniük, hogy csökkentsék a saját kockázatukat.

Aggasztó, hogy a jelenlegi adatok szerint a krónikus légzőszervi betegségek és az obstruktív alvási apnoe betegek esetében magasabb a halálozási arány. A WHO szerint, míg krónikus betegség hiányában mindössze 0,9%, az ilyen betegségekben szenvedők esetében 8% nem éli túl a vírusfertőzést. Nehezíti a helyzetet, hogy az obstruktív alvási apnoé számos egyéb betegséggel hozható összefüggésbe, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a cukorbetegséggel, amely esetekben még súlyosabb a helyzet. Természetesen minden statisztikai adat esetében fontos tisztázni, hogy kizárólag a kórházban kezelt eseteken alapul.

Legkevésbé sem célunk, hogy pánikot keltsünk, de ahhoz, hogy kellően komolyan vegyük a problémát, fontos tisztában lennünk a tényekkel. Az obstruktív alvási apnoé (OSAS) betegek részéről sokkal nagyobb elővigyázatosságra, sokkal több óvintézkedésre van szükség!

Nézzük, mik ezek az óvintézkedések!

• Fegyelmezett, rendszeres készülékhasználat: CPAP készülékünket minden egyes nap, kivétel nélkül használni kell, amennyit csak tudjuk, de legalább 4 órát! Az esetleges félelmek miatt semmiképpen sem szabad abbahagyni a készülék használatát!

• A CPAP készülékek karbantartása: mihamarabb karbantartást kell kérni a forgalmazótól, szerviztől.

• A CPAP készülékek tisztítása: a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében a gégecsöveket, a maszkokat és a párásító tartályt naponta, langyos, szappanos vízzel meg kell tisztítani, a tartós, vagy cserélhető szűrőket akár naponta cserélni, tisztítani, virucid hatású fertőtlenítő spary-vel lefújni.

• A legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fordítani! Minden eddig ismert óvintézkedést fokozottan be kell tartani. A középsúlyos, vagy súlyos OSAS betegek lehetőség szerint egyáltalán ne mozduljanak ki, környezetünket rendszeresen fertőtlenítsék.

• Tudatos táplálkozás: étrendünket értékes tápanyagokból kell felépíteni, ügyelni a vitaminpótlásra. Kerüljük a finomított szénhidrátokat, cukrokat. Igyunk sokat, lehetőleg cukrozatlan, citromos gyümölcsteát, vagy tiszta vizet.

• Különösen fontos a testmozgás! Fizikai aktivitásunkat fenn kell tartani, már egy kiadós séta is segít, de tornagyakorlatok segítségével javítani tudjuk a légzést és szerveink oxigénellátását.

• Bezártság, félelem, szorongás, depresszió esetén feltétlenül konzultálni kell egy mentálhigiénés szakemberrel, vagy pszichológussal.

• Figyelni kell magunkat, szervezetünk reakcióit, különösen ha szokatlan tüneteket észlelünk. A koronavírus elsődleges tünetei a száraz köhögés, a 38 ֯C feletti láz és a nehézlégzés együttes megjelenése. Emellett más tünetek is lehetnek: gyomorpanaszok, idegrendszeri tünetek, gyengeség, izomfájdalom, torokfájás, szaglás- és ízlelés-vesztés.

Ha mégis megfertőződünk

• Mindenek előtt őrizzük meg nyugalmunkat! Az esetek 80%-ában a koronavírus betegség enyhe lefolyású. Amennyiben megfelelően felkészültünk, tudjuk, hogy mikor mi a teendő, akkor magabiztosak lehetünk, mert jó esélyeink vannak a vírussal szemben. A stresszhormonok gátolják az immunrendszer működését, így szervezetünk kiszolgáltatottabbá válik a fertőzéssel szemben.

• Ha állapotunk rosszabbodik, haladéktalanul fel kell keresni háziorvosunkat, aki szükség esetén segíteni fog megtenni a szükséges lépéseket. A háziorvos mellett hívhatjuk a 06 80 277 455, vagy 06 80 277 456 központi információs vonalat is.

• Vírusfertőzés esetén célszerű családon belül, otthon is izolálni magunkat, mivel a CPAP készülék elősegítheti a vírus terjedését. A párásító időlegesen elhagyható, de ha rosszabbodik az állapotunk, úgy néhány napra a CPAP használatát is felfüggeszthetjük.

• Ezzel egyidejűleg fokozottan ügyeljünk az alváshigiénés körülményekre: ne fogyasszunk alkoholt, ne étkezzünk későn, este már ne használjunk infokommunikációs eszközöket, emeljük meg a fejünket alvás közben, rendszeres időben térjünk nyugovóra és szánjunk elégséges időt az alvásra.

Részletesebb leírás ezen a linken található

Legolvasottabb cikkeink