• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csalánkiütés: nem kell megijedni!

Egészségmagazin 2024.05.02 Forrás: Weborvos
Csalánkiütés: nem kell megijedni!

A felnőttkori szisztémás csalánkiütések zömét a gyógyszermellékhatások okozzák, a gyerekkoriak hátterében 80 százalékban fertőzések állnak.

A szakmai felmérések szerint minden ötödik ember már megtapasztalta milyen az, amikor megjelenik a bőrén egy rémesen viszkető, piros, duzzadt folt. A csalánkiütés gyakran ahogyan jött, úgy megy is, de tarthat akár hetekig is. Ráadásul nagyon sok minden okozhatja, ezért nagyon nehéz eldönteni, mit is tehetünk ellene. Ezekben a kérdésekben segít eligazodni Dr. Csitos Ágnes, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyásza.

A leggyakoribb allergiás reakció

A csalánkiütés, azaz urticaria a leggyakoribb allergiás bőrreakció. Kialakulásában a hízósejtekből felszabaduló hisztamin játszik szerepet. Tünete egy ujjbegynyi, többnyire piros, kissé kiemelkedő, nagyon viszkető bőrelváltozás. 

A csalánkiütésnek számos oka lehet, és sokféleképpen lehet csoportosítani. Ez a bőrelváltozás lehet akut, azaz hirtelen megjelenő, egy-két órán belül elmúlhat, de néha akár még hetekig visszatérhet. Krónikus csalánkiütésről akkor beszélünk, ha ez a bőrreakció hat hétnél is tovább fennáll.

Hol érinti a szervezetünket?

A másik csoportosítási lehetőség az, ha a kiterjedtsége alapján határozzuk meg a bőrelváltozást. Eszerint lehet helyi reakció, illetve általános szisztémás reakció, ami az egész szervezetet érinti. Helyi reakciót például okozhat szúnyog-, darázs-, de medúzacsípés, vagy akár csalánlevél is. A szisztémás reakciót inkább belső okokra lehet visszavezetni, mint például vírus-, illetve bakteriális fertőzésre, vagy gyógyszermellékhatásra. 

A felnőttkori szisztémás csalánkiütések zömét a gyógyszermellékhatások okozzák, a gyerekkoriak hátterében 80 százalékban fertőzések állnak. Gyerekkorban sokkal gyakoribbak ezek a bőrelváltozások, 10 gyerekből 8 szinte biztos, hogy élete során legalább egyszer találkozik a csalánkiütéssel. Sokszor ijesztőek a tünetek, de gyakran banális a háttér.

Mi lehet a kivááltó ok?

A kezeléshez fontos ismerni a kiváltó okot, tehát nagyon lényeges az előzmény, a kórtörténet. A terápia alapja ugyanis – amennyiben beazonosítható – a kiváltó ok kiiktatása. Ha helyi bőrelváltozásról van szó, akkor borogatással, antihisztaminokkal, lokális készítményekkel orvosolható. Ha fertőzés áll a háttérben, akkor tüneti kezelés javasolt. Ha a csalánkiütéshez általános tünet társul, például gyerekeknél láz, elesettség, akkor javasolt a háziorvos felkeresése. Gyorsan romló általános állapotnál az ügyelet értesítését javasoljuk, illetve esetlegesen teljes kivizsgálásra is szükség lehet a kiváltó okok meghatározására. Ha a kiütés mellett arc-, ajak, torokdagadást, szemkörnyék körüli duzzanatot tapasztalunk, akkor is orvosi konzultáció javasolt: szükségessé válhat felkeresni az ügyeletet vagy érdemes bejelentkezni a bőrgyógyászati szakrendelésre.

Legolvasottabb cikkeink