Még feltöltheti szervezetét létszükséges vitaminokkal a téli megfázásos időszak előtt.
A nyersen préselt zöldség és gyümölcslevek segítenek, hogy azonnal fittebbnek érezzük magunkat, emellett pedig felveszik a harcot az őszi depresszió, és a kimerültség ellen is! Az őszi lékúra fontosságáról, dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász, életmód tanácsadót kérdeztük.
Bár általában tavasz a megújulás ideje, valójában a szervezetnek negyedévente-félévente szüksége van a tisztulásra és a feltöltődésre. Az ősz is azon időszak, amikor a testet fel kell készíteni a télre vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezzel biztosítva a vitalitást.
Íme, a 3 legjobb energizáló hatású gyümölcs és zöldséglé őszre!
Aszaltszilvalé reggel és este
A szilvát és egyúttal aszalt változatát az egyik legegészségesebb gyümölcsnek tartják, gazdag forrása az ásványi anyagoknak és a vitaminoknak. „Az egyik ok, amiért az aszaltszilva-italnak a reggeliző asztalon a helye, hogy különösen magas a rosttartalma. Fogyasszon belőle egy pohárral reggel és este, így megkönnyítheti a nehezebb ételek emésztését, megakadályozhatja a székrekedést, és hatalmas adag antioxidáns-dózishoz juttathatja szervezetét."
Meleg bodzanektár és a zöldséglevek
A gyümölcslevek mellett a zöldséglevek is rendkívül táplálóak lehetnek az ősz beköszöntével. „A sárgarépalében rengeteg a béta-karotin, mely a szervezetben A-vitaminná alakul. A zöldséglevek pedig kiválóak lehetnek a fáradékonyság ellen, a benne lévő vitaminoknak hála a szervezet gyorsabban regenerálódik, és búcsút inthetünk a rossz hangulatnak is!" – árulta el dr. Csomai Zita, a Dr. Steinberger szakértője, majd azt is hozzátette, kevesen ismerik, de a melegen fogyasztott bodzanektár jótékony hatása régóta ismert. „Naponta több pohár melegített bodzalé fogyasztását ajánljuk a hideg, esős napokon. Csak melegíteni ajánlott, nem forralni, mert forralásnál értékes anyagok mennek veszendőbe."
Egy pohár energia reggelre
Ha egy igazán hatásos energiaforrást kellene mondani a zöldségek tárházában, valószínűleg a cékla kerülne a dobogó első fokára. Az egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag forrás lehet az őszi-téli időszakban. A céklalé különösen egészséges, ha a szervezet megtisztításáról van szó, magas vastartalommal rendelkezik, emellett napi fél liter fogyasztása a vérnyomásra is jó hatással lehet. Reggel felkelés után fogyasszunk el belőle egy nagy pohárral, ez segít, hogy jókedvvel és energiával indítsuk a napot! Emellett a céklalé edzés előtt is csodákat művel, segítségével látványosabb eredmény érhető el.