• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csontritkulás: kétszer több férfi halhat bele

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Miért gyengébb a férfi nem akkor, amikor a csontok erősségéről van szó?

Elterjedt tévhit, hogy a csontritkulás csak a nők betegsége, pedig nem sokkal kevesebb az érintett férfiak száma: Magyarországon az erősebb nem minden negyedik tagja küzd ezzel a betegséggel. Ráadásul az oszteoporózisban szenvedő férfiaknál csaknem kétszer nagyobb az esélye a betegséggel kapcsolatos halálozásnak. Épp ezért a csontritkulás hétfői világnapján az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI), az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME),  a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) és az  Országos Osteoporosis Központ (OOK) közösen tartott rendezvényén a szakemberek a férfiak esendőségére hívták fel a figyelmet.

A világon több száz millióan szenvednek oszteoporózisban és 20-30 másodpercenként emiatt bekövetkezik egy csonttörés. Ez pedig rontja az életminőséget, gyakran rokkantsághoz, sőt halálhoz is vezethet – mondta a rendezvényen dr. Poór Gyula, az ORFI főigazgatója. Mivel a betegségnek valóban az egyik kiváltó oka a hormonális változás, a menopauza, sokan hiszik azt, hogy ez csak a nők betegsége. Pedig a többi ok, a mozgásszegény életmód, a rossz táplálkozás ugyanúgy, ha nem jobban jelentkezik a férfiaknál is.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett nők és férfiak közötti arány részben csak azért tér el, mert a nők tovább élnek, tehát körükben gyakoribb lehet ez a korral is összefüggő betegség. A férfiak ráadásul ritkábban járnak el szűrővizsgálatokra, nem foglalkoznak annyira egészségükkel, mint nőtársaik, amit a hétfői rendezvény is igazolt, hiszen a körülbelül száz érdeklődőből jó, ha öten voltak férfiak.

Annak ellenére nem foglalkoznak a férfiak a csontritkulás veszélyeivel, hogy sokkal fenyegetettebbek, mint a nők. Erre a főigazgató egy példát is mondott: egy csontritkulás miatt bekövetkező combnyaktörés után a nőknél 18-20 százalék az esélye, hogy egy éven belül meghalnak, a férfiaknál ez körülbelül kétszeres, 35-37 százalék. „Tehát a férfiak gyakran feltett kézzel várják a bajt!" – tette hozzá.

Bár nagyobb veszélynek vannak kitéve, a csontritkulással kezelt  betegeknek csak egy százaléka férfi – mondta dr. Szekeres László, a MOOT elnöke. Ezért is vannak jobban kitéve a töréseknek. Ráadásul ha egy csontritkulásos betegnek volt már egyszer törése, nyolcszor-tízszer nagyobb lesz az esélye a másodikra, mint azoknak a betegeknek, akiknek még egyszer sem volt. Épp ezért az a cél, hogy ez ne következzen be. Ennek érdekében a társaság országos kampányt is indít „Ne törj  újra!" elnevezéssel. Hozzátette: a betegek is sokat tehetnek azért,  hogy csökkentség a kockázatot, például az interneten is elérhető törési kockázatbecslő teszt, a FRAX kitöltésével.

Dr. Lakatos Péter, az OOK társelnöke a megfelelő mennyiségű kalcium és D vitamin bevitel fontosságáról beszélt. Megemlítette azt is, hogy nálunk is elérhető szinte valamennyi a világon fellelhető csontritkulással kapcsolatos korszerű készítmény, amelyek szedésével egyrészt a csontbomlást lehet akadályozni, másrészt segíteni lehet a csontépülést. Ezeknek köszönhetően, egy felmérés szerint 2004. és 2011. között radikálisan csökkent az évi törések száma: 87 ezerről 48 ezerre. Ez azért is pozitív eredmény, mert a kevesebb törés a társadalombiztosításnak is 3-4 milliárd forinttal kisebb költséget jelentett – tette hozzá.

Egy a témával kapcsolatos kiadványból: „Az EU-s becslések szerint 2025-ig a férfiak törésinek száma 34 százalékkal, majdnem 1.6 millióval fog évente emelkedni. Az USA-ban a férfiak csípőtöréseinek száma várhatóan 51.8 százalékkal nő 2010-től 2030-ig; ezzel ellentétben nőknél 3,5 százalékos csökkenés várható. Nemcsak azért kell tennünk, hogy a férfiak hosszabban éljenek, hanem azért is, hogy életük mentes legyen a fájdalomtól és a törések okozta szenvedéstől."