• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Cukorbaj az egyik legdrágább betegség

Egészségmagazin Forrás: MTI

Az Egyesült Államok egészségügyi ellátásának 218 milliárd dollárba került a tavalyi évben a cukorbaj kezelése.

Megjelent az első, minden szempontot figyelembe vevő tanulmány, amelyik  kiszámolta a cukorbetegség  költségeit az Egyesült Államok esetében. Az Amerikai Cukorbetegek Szövetsége régóta igyekezett készíteni ilyen tanulmányt, és most a cukorbaj gyógyszereinek legnagyobb gyártója, a dán Novo Nordisk fizette a vizsgálatot, amelyet a Lewin Group tanácsadó cég munkacsoportja készített.

A cukorbetegség korunk egyik mind gyakoribb, évtizedeken keresztül tartó, folyamatos kezelést, gondozást igénylő betegsége. Nem csak a betegek száma növekszik világszerte, hanem a kezelésre alkalmazott gyógyszerek miatt a gyógyítás is mind többe kerül, betegnek és a társadalomnak egyaránt.

A munkacsoport a költségekbe beleszámolta a közvetlen orvosi ellátás összegét, a vércukor megfelelő szinten tartásához szükséges tablettákat, az inzulin árát, a kórházi ellátást és a cukorbetegség következtében szükséges végtag amputációk költségét. Ehhez hozzáadták azt is, milyen társadalmi terhet jelent a cukorbetegség miatti termeléskiesés, a munkaképesség csökkenése és a leszázalékolás.

A 218 milliárd dollár (44 ezer milliárd forint) a teljes amerikai egészségügyi költségvetés mintegy 10 százaléka. Ez az összeg csaknem a fele annak a 448,5 milliárd dollárnak, ami becslések szerint a koszorúérbetegség és az agyi katasztrófák ellátásának a költsége.   

Az amerikai állami egészségügyi költségvetés már eddig is évi 85 millió dollárnál többet fordított a cukorbetegek ellátására. Ez minden, nyolc egészségügyi dollárból egy dollárnyi összeget jelent. A kutatók szerint a cukorbaj diagnózisával és kezelésével foglalkozóknál fontosabbnak és jövedelmezőbbnek csak a gyógyszeriparnak az a része veszi ezt a betegséget, amelyik az itt használt készítményeket gyártja.

Ez érthető, mivel a statisztika szerint 1994-ben betegenként átlag 1,14 gyógyszert írtak fel az orvosok, tavaly ez a szám 1,63 volt. Míg 1994-ben 25 millió cukorbeteg járt doktornál, 2007-ben már 36 millió. A hazai helyzet sem jobb: Magyarországon naponta két cukorbeteg veszíti el a látását.