• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Cukorbetegeknél csökkenteni kell a szívbetegségek rizikóját

Egészségmagazin MA 06:10 Forrás: Kardioközpont
Cukorbetegeknél csökkenteni kell a szívbetegségek rizikóját

A cukorbetegséget majdhogynem szív-érrendszeri betegségnek kellene minősíteni, és rendszeresen kellene kardiológiai szempontból is ellenőrizni.

A 2-es típusú cukorbetegek közt kétszer valószínűbb a kardiológiai okok miatti halálozás – legyen annak konkrét oka szívinfarktus, stroke vagy szívelégtelenség -, mint a nem cukorbetegek közt. Ugyanakkor a legtöbb ilyen beteg nem kezeli a szívbetegségek rizikóját – áll egy amerikai felmérésben. Dr. Ferenczy Péter, a Kardioközpont kardiológusa, diabetológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a cukorbetegséget majdhogynem szív-érrendszeri betegségnek kellene minősíteni, és ezzel összefüggésben rendszeresen kellene kardiológiai szempontból is ellenőrizni.   

A 2-es típusú betegeknél jelentős a szív-érrendszeri betegségek kockázata

Azon 2-es típusú cukorbetegek közül, akik nincsenek szív-érrendszeri betegséggel diagnosztizálva, kevesebb, mint 20%-nak van egészséges vércukorszintje, vérnyomása, koleszterinszintje és dohányzásmentes életmódja. Erre az megállapításra jutottak egy amerikai felmérésben, amelyről az American Heart Association szakmai lapjában számoltak be.  

Úgy érdemes értékelni ezt a megdöbbentő adatot, hogy Amerikában mintegy 34 millió 2-es típusú cukorbeteg él, akik körében a rokkantság leggyakoribb oka és a vezető halálok is a szív-érrendszeri betegség. A 2-es típusú diabéteszes betegek közt kétszer valószínűbb a kardiológiai okok miatti halálozás, mint az e tekintetben egészségesek közt.

Mindebből következik, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek közti összefüggéseket és az életmód jelentőségét. A 2-es típusú cukorbetegeknél a legfontosabb cél a kockázat csökkentése: folyamatos ellenőrzés mellett csökkenteni kell a vércukorszintet, a vérnyomást és a koleszterinszintet, rendszeressé tenni a testmozgást, bevezetni a kiegyensúlyozott étrendet, fenntartani vagy visszaállítani az egészséges testsúlyt, kerülni a dohányzást, mérsékelni az alkoholfogyasztást, és kezelni a stresszt. Mindezek mellett természetesen a megfelelő gyógyszeres kezelés is segíthet a kockázat csökkentésben.

A metabolikus szindróma súlyos kockázat

- A cukorbetegség mellé igen gyakran társul magas vérnyomás, valamint emelkedett koleszterinszint és elhízás is. Az úgynevezett metabolikus szindróma minden egyes eleme összefügg egymással és többszörösére növeli a súlyos kockázatok esélyét – mondja Ferenczy doktor. - A folyamatok egyfajta ördögi kört indítanak be, tehát valahol mindenképpen közbe kell lépni, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények, például a szív- és érrendszeri katasztrófák. A legfontosabb, hogy aki ebből a szempontból veszélyeztett, rendszeresen vegyen részt kivizsgáláson. A megelőző kezelések és az életmódváltás ugyanis jelentősen csökkentheti a katasztrófa bekövetkezésének esélyét. A cukorbetegek kardiológiai ellenőrzése és kezelése pedig elengedhetetlen.

Cukorbetegeknek szükséges a rendszeres kardiológiai kontroll

A fenyegető következmények riasztóak, de jó hír, hogy a metabolikus szindróma minden elemét lehetőségünkben áll befolyásolni táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. A cukorbetegeknek rendelhető GLP-1 receptor agonisták és az SGLT-2 gátlók például redukálhatják a szív-érrendszeri rizikót is.

- A 2-es típusú cukorbetegség ugyanakkora szív-érrendszeri kockázatot jelent egy szívinfarktus szempontjából, mint egy már lezajlott szívinfarktus. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a diabéteszes betegeket is az infarktuson átesett betegekre vonatkozó szakmai irányelvek szerint kell kezelni, a vérzsírok, a vércukor, a vérnyomás rendezésével – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter. - A szívinfarktus, más szív-érrendszeri betegségek és az agyi katasztrófa kockázatát mindenképpen egy kivizsgálással érdemes felmérni, és ha szükséges, csökkenteni. A kardiológiai viziten túl rendszeresen érdemes elvégeztetni egy nagylabor vizsgálatot, egy nyugalmi- és egy terheléses EKG-t, egy szívultrahangot és egy arteriográfiás érállapot felmérést. Ezekre az eredményekre pedig fel lehet építeni egy szakszerű életmódbeli iránymutatást és szükség esetén orvosi kezelést.