• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Cukormentes iskola

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Meglepetéssel tapasztalták, hogy javult a gyerekek magaviselete.

Szerte a világból érkeznek reménytkeltő változások, miközben nálunk a mind több dagi gyerek ellenére továbbra sem látszik megoldhatónak az iskolai büfék megrendszabályozása, hogy áruljanak több, egészséges ennivalót, ne hozzanak viszont forgalomba édességet, erősen sós rágcsákat, cukros üdítő italokat.

Igen sok amerikai tanintézetből az iskola vezetése kitiltotta a Coca-Cola-val és hasonló italokkal teli automatákat, az olajban sütött, sózott csipszet. Most egy Koppenhágától 100 kilométerre lévő kisváros, Stege iskolájából érkezett a hír, hogy csaknem fél éve, a jelen iskolaév kezdetétől valamennyi osztály cukormentes: az iskola területére nemhozható be semmiféle cukorka, édesség, cukortartalmú ennivaló.

Amikor a terv megszületett, voltak szülők, akik tiltakoztak, de ma már mindenki helyesli az új rendszert. A cukor hatását – annak élvezeti értékén és kalória tartalmán túlmenően – részletesen nem vizsgálták gyermekközösségekben, a Hjerteberg School tanárai viszont meglepve tapasztalták, hogy az édességek elhagyása óta a gyerekek magaviselete lényegesen javult, ritkább a veszekedés, kevesebb a lárma a szünetekben.

Az édességeket tiltó, szigorú házszabály alól is van kivétel: ha valakinek születésnapja van, az osztálytársak tortával köszönthetik az ünnepeltet, amit nagy élvezettel közösen elfogyasztanak. „Igy az a nap sokkal különlegesebb" – nyilatkozott az iskola igazgatója.

Floridában tucatnyi nebuló bojkottálta azt az iskolai programot, melyben az egy hetes osztálykirándulásra a pénzt burgonya-csipsz és csokiszeletek árulásából szedték volna össze. A 10-12 éves gyerekek közölték tanítóikkal, hogy nem árulhatnak olyan rágnivalókat, amelyekkről az órákon megtanulták, mennyire egészségtelenek. Valamennyi gyereknek 455 dollárért kellett volna árulnia, hogy azzal járuljon hozzá a Washingtonba tervezett májusi kirándulás költségeihez.

A gyerekeket kellemes meglepetés érte, amikor tudatták velük, hogy az egészséges étkezés melletti, harcos kiállásukért Veronica Atkins, az Atkins diéta kidolgozójának özvegye kifizeti a kiránduláshoz szükséges, további 12.000 dollárt. Az Atkins étrend népszerűsége egyébként már romokban hever, mióta mind több szakember fölhívta a figyelmet az erre alapozott étkezés hosszútávú hátrányaira, az Atkins diéta-körök és intézetek fölbomlottak, az erre létrehozott cég már hónapok óta csődöt jelentett.

(Forrás: ACC Heart Health News, 2006, február 15)

Legolvasottabb cikkeink