• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

D-vitaminnal az időskori esések ellen?

Egészségmagazin Forrás: Oxygen Medical

Minden harmadik idős embert fenyeget az otthoni elesés veszélye, ami komoly sérülésekkel járhat és állandó félelmet okozhat.

Dr. Görömbey Zoltán, az Oxygen Medical endokrinológusa az időskori D-vitamin pótlás jelentőségéről beszélt.

Mi a szerepe a D-vitaminnak?

Az időskori esések (amelyek sajátos módon leginkább az érintett saját otthonában következnek be) tízből egy esetben járnak komolyabb sérüléssel. Az általuk keltett félelem azonban jelentősen csökkenti a fizikai aktivitást és az önállóságot.

A Wake Forest Baptist Medical Center kutatói szerint azonban a D-vitamin nagy szerepet játszhat az izomerő és az integritás fenntartásában, ezáltal közvetve az esések esélyének csökkentésében is. De vajon mi az oka annak, hogy sok idős személy híján van ennek a vitaminnak? Elsősorban a nem túl változatos táplálkozás, valamint a jóval kevesebb napon töltött idő.

A kutatásba 68 résztvevőt vontak be, akiknek egy része D-vitamin készítményeket kapott, más részük placebót. Valamennyiüknél számon tartották az eséseket, és havonta vérteszttel ellenőrizték a D-vitamin szintet. Kezdetben az idősek felénél tapasztaltak elégtelen D-vitamin szintet, amely a pótlás hatására jelentősen emelkedett, ráadásul ez a csoport 50 százalékkal kevesebb esésről számolt be, mint a többiek. Természetesen az eredményeket a továbbiakban egy nagyobb létszámú kutatással is meg kell erősíteni.

A D-vitamin és az Omega 3 segíti az agyműködést is

Nemrégiben amerikai tudósok is vizsgálták a D3-vitamin és az Omega 3 zsírsav hatásait, és megállapították, hogy mindkét anyag segít az immunrendszernek „megtisztítani" az agyat azoktól az úgynevezett amyloid lerakódásoktól, amelyek az Alzheimer-kór jelzői.

A D3-vitamin feltétlenül szükséges az egészséges csontokhoz és immunrendszerhez. Legfőbb forrása köztudottan a napsugárzás, amihez nyilván kevésbé jutnak hozzá a többnyire bent tartózkodó betegek, így az Alzheimer-kórban szenvedők is. Az esszenciális zsírsavnak számító Omega 3 zsírsav leginkább a tengeri halakban és a lenmagban található meg. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem képes szintetizálni, de igen fontos az egészséges anyagcserében és a gyulladások leküzdésében. A pótlás tehát mindkét esetben fontos feladat.

Mennyit és hogyan?

- Már régen vizsgálják azon területeket, amelyek működésében a D-vitamin jelentős szerepet játszik – hangsúlyozza dr. Görömbey Zoltán. - A D-vitamin hiánya ugyanis hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához, emelve a csonttörések számát, sőt növeli az autoimmun betegségek, a szívelégtelenség, az inzulinfüggő cukorbetegség, a magasvérnyomás betegség, az érelmeszesedés, a depresszió, az elhízás, a PCOS, a meddőség rizikóját, sőt még az emlő- és vastagbéldaganatok kiváltó tényezői közé is sorolható.
Éppen ezért különösen fontos, hogy akik ilyen betegségekkel küzdenek, illetve a 60 éven felüliek ellenőriztessék D-vitamin szintjüket, hogy endokrinológus közreműködésével beállítható legyen az optimális pótlás.