• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Derékfájás: nem minden kezelés használható

Egészségmagazin 2019.03.18 Forrás: Fájdalomközpont
Derékfájás: nem minden kezelés használható

A derékfájás esetében is elsődleges jelentőségű, hogy a szakorvos kiderítse, mi okozza a fájdalmat.

Alig van olyan felnőtt, aki ne találkozott volna életében a derékfájás kínzó érzésével. Néhányan ilyenkor bármilyen kezelésnek alávetnék magukat, ám dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos segít különbséget tenni a valóban hasznos és a nem használatos eljárások közt.

A legfontosabb kérdés: mi okozza a derékfájást?

Ahogyan minden más tünetnél, úgy a derékfájás esetében is elsődleges jelentőségű, hogy a szakorvos kiderítse, mi okozza a fájdalmat, ugyanis csak a pontos diagnózisra épülhet valóban hatékony, biztonságos kezelés. Tehát mindenekelőtt szükség van egy alapos anamnézis felvételre, amely nem kizárólag az esetleges konkrét kiváltó okokra korlátozódik, mint egy friss vagy korábbi sérülés, de az életmód egyes elemeit is vizsgálja, mint a fizikai aktivitás, a munkakörülmények, a cipőviselet, sőt az alvás is. A szintén elmaradhatatlan fizikális felmérés során nem csak a tapintásos vizsgálat, de a mozgástartomány felmérése, és bizonyos tesztek (például lábemelés- és reflex-teszt) is sorra kerülhetnek.

Végezetül szükség lehet képalkotó eljárásokra is, mint CT, MRI vagy röntgen. Mindezen lépések alapján felállítható a diagnózis, amely gyakorlatilag dönt a kezelés felől is. Amennyiben nincs jelen műtétet igénylő betegség, mint például egy súlyos porckorongsérv, számba kell venni, melyek azok a lehetőségek, amelyek szóba jöhetnek és a páciensnek tudnia kell, mi az, ami nem használatos derékfájdalom esetén.

Nem használatos kezelések

Tisztán kell látni azt, hogy bár egyre többen ismerik a hialuronsavas injekció hatékonyságát, akut sérülés esetén ízületbe semmiképp sem adunk hialuronsavat, ahogyan szakadt extraarticularis (vagyis ízületen kívüli) struktúrák és gerincízület esetében sem alkalmazzuk ezt a módszert. Utóbbi oka, hogy túl kicsik itt az ízületek, és ha a gerinccsatornát kibélelő burok, a dura köré kerül az anyag, az nem kívánatos következményekkel járhat. Ugyancsak nem javasoljuk derékfájdalmaknál a lökéshullám kezelést, mert előfordulhat, hogy idegi károsodást okoz – ismerteti Páll doktor.

Mi válhat be?

Izomlazítók

Mivel a tartós derékfájdalmak egyfajta görcsös, merev állapotba kényszerítik a gerinc menti izmokat és gyakran a fájdalom miatti kényszertartás tovább rontja a panaszokat, gyors tüneti segítséget jelenthetnek az izomlazítók, akár infúziós, kúraszerű kezelések formájában.

Orvosi kollagén terápia

Az orvosi kollagén terápiával, amely egy injekciókúra, elérhető az esetleg már kialakult gyulladás csökkentése. Sőt a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket is meg lehet így erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez.

Komplex gerinctorna, jóga

- Amint túl van a páciens a fájdalmas szakaszon, a legfontosabb teendő a személyre szabott, funkcionális gyógytorna, amely a legjobb módszer a gerinc rendben tartására – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán. - Kutatások igazolják, hogy már egy 12 hetes, heti 3 alkalommal végzett gyógytorna is csökkenti a fájdalmat, megerősíti a gerincet tartó, így az ideggyököt felszabadító izmokat, a mély hátizmokat, és növeli a mozgástartományt. Ezen kívül – és erre kevesen gondolnak – a torna a hasizmokat is erősíti, amelyek pedig a gerincoszlop aktív stabilizátorai, nagy terhet vesznek le a csigolyákról. Ezen kívül nem elhanyagolandó a helyes légzés, amivel növeljük a szöveti struktúrák oxigén ellátottságát, ami a gyulladás és az izomgörcs csökkenéséhez vezet. Ezen szempontokat figyelembe véve, jó szívvel ajánlható mozgásforma még a jóga. Természetesen a gyakorlatok végzése, a mozgás ezek után az életmód részéve kell, hogy váljon, csakúgy, mint a testsúly rendezése, hiszen sokszor az életmódváltás a legfőbb kulcs a derékfájdalom megszüntetéséhez.

Legolvasottabb cikkeink