• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Diétával kezelhető autizmus

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A rendellenességek az emésztőrendszer állapotával kimutatható kapcsolatban állnak.

 

Az autizmus és megannyi pszichés betegség kapcsolatban áll az emésztőrendszer állapotával, továbbá az elfogyasztott ételek, italok összetételével. Az e betegségben szenvedő kicsik megfelelő étrenddel eredményesen kezelhetők - mondta Dr. Natasha Campbell-McBride brit neurológus, neurológus, idegsebész, aki "GAP-szindróma - Az emésztés és a pszichológia kapcsolata" című könyve magyar nyelvű kiadása okán tartott sajtótájékoztatón előadást.

A brit szakember személyes indíttatásból kezdett a gyermekeket érintő pszichológiai zavarokkal foglalkozni. Kisfiánál 3 éves korban diagnosztizáltak gyógyíthatatlan autizmust. A neurológus azonban nem adta fel, hanem maga kezdte el a különböző gyógymódszereket kutatni. Óriási eredménnyel… Fia sikeres kezelését követően ismét praktizálni kezdett, majd 1998-ban megalapította, az azóta világhírűvé vált Cambridge Táplálkozástudományi Klinikát. Kutatási eredményei és személyesen kialakított gyógymódjával komoly javulást ért el autizmusban, hiperaktivitással vagy anélkül járó figyelemzavarban (ADHD/ADD), diszpraxiában – mozgáskoordinációs zavar –, diszlexiában a nyelvvel, a beszéddel, az olvasástanulással kapcsolatos részképességek rendellenessége –, magatartási-, tanulási zavarokban, allergiában, asztmában, ekcémában szenvedő betegeknél.

A nemzetközi hírű, a GAP-szindróma leírásával iskolateremtő szakember egyebek között elmondta, világszerte 67 millió autista él, s számuk „járványszerűen" nő. Magyarországon – korábbi felmérések tanúsága szerint – mintegy 50-60 ezer az autista, minden iskolai osztályba jut 1-2 hiperaktív-figyelemzavaros, vagy tanulási problémákkal küzdő gyermek. És az nem szolgálhat vigaszul, hogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban ezen a téren sokkal rosszabb a statisztika. Az utóbbi évtizedekben csaknem 40-szeresére (!) növekedett a gyermekeknél diagnosztizált autizmus, mint ahogy egyre több az olyan gyermekeket érintő tanulási és magatartási rendellenségekkel küzdő.

- Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban járványszerűen terjednek a pszichés zavarok, már az 1-3 évesek között. Ezek a gyermekek nem tudnak sportolni, közösségi, tanulási problémáik vannak, nehezen tanulnak írni, olvasni, ami gyakran csak az iskolában derül ki. E beteg gyermekeknek nincs megfelelő bélflórájuk, gyakran abnormális emésztőrendszerrel születnek. A GAP (Gut And Psychology)-gyűjtőszó az összes olyan pszichés zavart jelenti, amelyek gyakran átfedésben jelentkeznek, és az emésztés és az agy közötti kapcsolat problémáiból erednek – mondta Dr. Natasha Campbell-McBride. A szakember azt is hangsúlyozta, hogy ezek a rendellenességek az emésztőrendszer állapota és az elfogyasztott étek, italok összetételével közvetlen és kimutatható kapcsolatban állnak.

Dr. Büki György, a Heim Pál Gyermekkórház gyermek-neurológusa szerint az autizmus felfogásában jelenleg korszakváltás történik világszerte. Az új szemlélet genetikai és környezeti okokra vezeti vissza az autizmust, ami kezelhető, szemben a korábbi elfogadott állásponttal, mely szerint ez egy gyógyíthatatlan betegség.

A laikusoknak is közérthető, az érintett szülőknek megszívlelendő tartalmú kötet egyébként több éves kutatómunka eredményeként született. Nagy-Britanniában eddig 12 kiadást élt meg, és az angol eredetin túl 6 másik nyelven is megjelent. Magyarországon a Renaissance gondozásában kiadott mű átfogó elméleti hátteret a témáról, praktikus, jól hasznosítható ötleteket, recepteket is kínál a rendellenességek kezeléséhez, a speciális étrend alkalmazásához.