• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Egészségesebb-e a bioélelmiszer?

Egészségmagazin Forrás: MTI

A biológiai termesztésből származó zöldség és gyümölcs nem tartalmaz több tápanyagot és nyomelemet.

Dán kutatók egy tanulmányban különböző művelési módokból származó termékeket hasonlítottak össze. Az eredmény szerint a biológiai termesztésből származó zöldség és gyümölcs nem tartalmaz több tápanyagot és nyomelemet, mint a hagyományosan előállított. Jóval fontosabb az időjárás szerepe - írják az élelmiszerkutatók a Journal of the Science of Food and Agriculture című szaklapban.


A koppenhágai egyetem kutatója, Susanne Bügel és csapata két éven át termesztett három szomszédos földön sárgarépát, káposztát, borsót, almát és burgonyát. A bioföldön csak istállótrágyát szórtak ki, növényvédőszert nem vetettek be, a hagyományos földet műtrágyával és növényvédőszerrel kezelték, a harmadikat pedig vegyesen. A termékek tápanyagtartalmát megmérték, majd patkányokkal etették meg hogy megtudják, hogyan hasznosítják azokat a rágcsálók.


A minták többségénél nem volt eltérés a különböző termesztési módokból származó termények tápanyag-, ásványi anyag- és nyomelemtartalma közt. Egyes elemek esetében akadt némi eltérés, de jóval csekélyebb, mint ami két, azonos helyen termesztett, de különböző évjáratú növény között jelentkezett. Tehát az időjárás sokkal inkább befolyásolta az értékeket, mint a termesztési mód.


Van azért előnye a biotermesztésnek, ugyanis mégiscsak kevesebb növényvédőszert tartalmaz, mint a hagyományosan előállított termékek. A biotermékek hátránya viszont, hogy kevésbé tartósak, tehát könnyebben telepszenek meg rajtuk kórokozók, mivel többek közt nem tartalmazhatnak mesterséges tartósítószert. Az állati trágyában pedig szalmonella és bélbaktérium leselkedhet. Ezek a hasmenést okozó mikrobák nem csak a saláta és a paradicsom külsejére tapadnak, hanem fel is szívódnak a növényekbe.