• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Egészségmegőrző tippek az újévre

Egészségmagazin 2019.01.02 Forrás: Weborvos
Egészségmegőrző tippek az újévre

Ideális, ha naponta 30 percet fordítunk testmozgásra, vagy hetente 3-4 alkalommal elmegyünk sportolni.

Az új évet minden alkalommal új célok kitűzésével indítjuk. Annak érdekében, hogy a fogadalmakat be is tudjuk tartani, válasszunk olyanokat, ahol apróbb lépésekkel érjük el a sikert. Ilyen újévi célkitűzésünk lehet az, hogy jobban odafigyelünk az egészségünkre, mert azt tudjuk, hogy az igazi szépség az egészségnél kezdődik.

Érdemes az újévet egy általános egészségügyi szűréssel kezdeni. Kérjünk vérvételre beutalót a háziorvosunktól, méressük meg a vérnyomásunkat, a vércukor-szintünket, vegyünk részt szemvizsgálaton és látogassuk meg nőgyógyászunkat, fogorvosunkat is. Ezenfelül célszerű tisztában lennünk a családunkban előforduló betegségekkel, ezek jeleivel és rizikófaktoraival. Törekedjünk a betegség kialakulásához hozzájáruló kockázati tényezők csökkentésére. A szűrővizsgálatokon kívül érdemes olyan egészségmegőrző szokásokat bevezetni az életünkbe, mint a rendszeres emlő önvizsgálat. Ez havonta csupán néhány percet vesz igénybe, de akár az életünket is megmenthetjük vele. 

A mindennapokban ügyeljünk az egészséges táplálkozásra. A telítetlen szénhidrátok és a cukros ételek, italok helyett válasszuk a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszereket és az alternatív édesítőszereket. Fogyasszunk minél több rostot és táplálkozzunk változatosan. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy mindent szabad ennünk, amit a szervezetünk kíván, de csak mértékkel, nyugodtan jutalmazzuk meg magunkat havonta egyszer egy-egy kalóriadús étellel vagy finom édességgel.

Mozgás, mozgás, mozgás! Törekedjünk arra, hogy a rendszeres mozgás is az életünk részévé váljon, főleg akkor, ha ülő munkát végzünk. Ideális, ha naponta 30 percet fordítunk testmozgásra, vagy hetente 3-4 alkalommal elmegyünk sportolni. Testmozgásnak számít egy hosszabb séta is, de ha még nem találtuk meg a tökéletes mozgásfajtát, akkor se adjuk fel. Manapság már rengeteg különleges és élvezetes edzésforma közül válogathatunk, így előbb vagy utóbb biztosan megtaláljuk a számunkra a legmegfelelőbbet.

Ne sajnáljuk az időt az alvásra! Igaz, mindenkinek megvan a maga alvásigénye, de adjuk meg a testünknek a kellő pihenést és próbáljunk meg minden nap 6-8 órát aludni. A nyugodt alváshoz hozzájárulhat, hogy az ágyban már nem használjuk a telefonunkat és nem nézünk tévét.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire káros a szervezetre a dohányzás. Igaz, az erről való leszokás nem a legkönnyebb újévi fogadalmak közé tartozik, de ha sikerül, azt a testünk mindenképpen meghálálja. A füstmentes élet pozitív hatásait már nagyon rövid időn belül tapasztalni fogjuk, egészségesebb és ragyogóbb lesz a bőrünk és a sportolást is jobban bírjuk majd. Mérsékeljük az alkoholfogyasztást, ami nemcsak a szervezetünkre van rossz hatással, de a bőrünknek sem tesz jót.

Az egészséges életvitel kialakítása egy folyamat, nem lehet egyik napról a másikra teljes életmódot váltani, de kis lépésekkel bármikor elkezdhetjük.

Legolvasottabb cikkeink