• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy cseppes patikahét: szűrés és kedvezmények

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Új országos programokat és egészség-portált indít az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány új, országos programot, az „EGY CSEPPES" PATIKAHETET és egy új egészség-portált indít útjára, valamint megrendezi az ECSET II.-t, melynek keretében hazánk megyeszékhelyei immár másodszor versengenek majd a Legegészségesebb város címért. Magyarországon az emberek csaknem egyharmadát veszélyezteti a cukorbetegség, de a szűréseken való részvétellel és egészséges életmóddal megelőzhető annak kialakulása.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2005 óta küzd a cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzéséért. „Egyszer élünk!", hangzik az Erős Antónia által létrehozott Alapítvány új szlogenje, mely arra buzdít, hogy éljünk tudatosabban, odafigyelve az egészségünkre, hisz csak egy életünk van! A jelmondat egy új, interaktív egészségügyi portál és blog címe is egyben, melyek egyszerre informatívak és szórakoztatóak.

Az idei új program az „Egy cseppes" Patikahét ideje alatt, május 16. és 23. között az ország 600 „egycseppes" patikájában nem csak vércukor-, vérnyomásmérést, sokhelyütt koleszterinmérést lehet végeztetni, de 30% kedvezménnyel vásárolhatók majd meg a koleszterincsíkok, a Roche Accu-check vércukormérők, Dr.HU vérnyomásmérők és AccuTrend koleszterinmérő készülékek.

Az Alapítvány a Patikahéttel egyidőben megkezdi második országjáró ECSET körútját is. Május 13-án Tatabányán indul az Egy CSEpp Teszt II, melynek keretében minden pénteken más és más megyeszékhelyen mérik meg ingyenesen az érdeklődők egészségügyi értékeit: a testsúlyt, testmagassàgot, haskörfogatot, testzsír-százalékot, vércukorszintet, vérnyomást, koleszterint, illetve diétás mérleg tesztelésen és bőrápolási tanácsadáson is részt vehet a közönség. A szűréseken jelen lesznek olyan sztárok is, akik az adott megye szülöttei, bátorítva az embereket arra, hogy fordítsanak egy csepp figyelmet egészségük megőrzésére.

2010-ben Csongrád megye központja, Szeged nyerte el a Legegészségesebb város címet Ördög Nóra vezetésével. Idén Pataki Zita képviseli Heves megyét, Véber István Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, Gombos Edina Hajdú-Bihar megyét, Boros Lajos és István Dániel Komárom-Esztergom megyét, Katus Attila és Vujity Tvrtko Baranya megyét, Barabás Éva Tolna megyét, Szily Nóra Vas megyét, Détár Enikő és Rékasi Károly Jász-Nagykun-Szolnok megyét, Dombóvári Vanda Békés megyét, Szellő István, Csonka András és Jakupcsek Gabi pedig Pest megyét. Versenybe száll még többek között Dobó Kata, Novák Péter, a Barátok Közt sztárjai és Rákóczi Ferenc is.

A cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, illetve az első tünetek gyakran már a súlyosabb szövődmények, ám korai felismeréssel, rendszeres mozgással, egészséges életmóddal a diabéteszes esetek 90%-át kitevő II-es típusú cukorbetegség megelőzhető.

A Magyar Diabetes Társaság adatai szerint jelenleg Magyarországon mintegy hétszázötvenezer diagnosztizált cukorbeteg él, és a becslések szerint ugyanennyien vannak azok, akik ugyan diabéteszesek, de nincsenek tisztában saját betegségükkel. Körülbelül hárommillióra tehető azok száma, akiknek valamilyen szintű szénhidrát-anyagcsere zavaruk van, ami a cukorbetegséget megelőző kórállapot. A következő 15 évben az 5 évesnél fiatalabb cukorbeteg gyermekek száma várhatóan megduplázódik majd, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 75%-kal nő.

Jelenleg hazánkban naponta két cukorbeteg ember veszíti el a látását, ez évente 920 új vakságot jelent, és naponta hét diabéteszes betegnél végeznek amputációt, ami évente 2500 nem balesetből eredő amputációt jelent. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány országos szűrőprogramjainak az a célja, hogy ezek a számok egyre csökkenjenek. Szánjunk hát egy csepp figyelmet egészségünkre, hisz egyszer élünk!