• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy edzőcipő is könnyen okozhat körömgombát gyermekének

Egészségmagazin MA 06:12 Forrás: Gyermekgyógyászati Központ
Egy edzőcipő is könnyen okozhat körömgombát gyermekének

Gombás láb- vagy körömfertőzést bármikor elkaphat a gyermek, de a nyári melegben gyakoribb, az izzadás miatt súlyosbodhatnak is a tünetek.

A nyári hónapokban megnő azoknak a szülőknek a száma, akik gyermekük lábának gombás fertőzése miatt kérnek segítséget tőlünk – mondja dr. Karászi Viktória, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyász szakorvosa, aki szerint a nyári szünetben is érdemes nagyobb figyelmet szentelni a gyermekek lábának egészségére.

A láb gombás fertőzései gyermekkorban

A lábujjak közötti összefekvő felületeken, valamint a talpon jelentkező gombás fertőzés gyakori és igencsak kellemetlen bőrgyógyászati panasz – mondja dr. Karászi Viktória. A gombás fertőzések kismértékű irritációt, enyhe kipirosodást, pikkelyes hámlást, mélyebbre hatolva heves viszketést, fájdalmas, nedvedző sebet és hólyagokat okozhatnak a gyermek lábán. A fokozott izzadás miatt nyáron súlyosbodhatnak is a tünetek. A fertőzés a körmökre is könnyen átterjedhet, bár gyermekeknél kevésbé gyakori, 6 éves kor előtt például ritkán alakul ki.

Viszkető nyári kellemetlenségek

Gombás láb- vagy körömfertőzést az év bármely szakában elkaphat a gyermek, a nyári meleg, párás-nedves, sötét környezet azonban kifejezetten kedvez a gombák szaporodásának. A fertőzést okozó kórokozók előszeretettel bújnak meg a strandok, zuhanyzók és medencék meleg, nedves felületein (gumiszőnyegeken, rácsokon), ahonnan a mezítláb szaladgáló, önfeledten játszó gyermek könnyedén összeszedheti a fertőzést. A zárt, meleg, nyirkos cipőkbe szintén szívesen fészkelik be magukat a gombák, így például egy aktívan sportoló gyermek esetében is fokozottabb lehet a fertőzésveszély. Ha a gyermek lába hajlamos az izzadásra, és sok időt tölt a nedves edzőcipőben (pl.egy nyári edzőtáborozás során), szintén megnő a gombás fertőzések kialakulásának kockázata. Ezek a kellemetlenségek azonban néhány óvintézkedéssel és egy kis odafigyeléssel megelőzhetők.

Így előzheti meg a gombás fertőzéseket

• Tartsa szárazon gyermeke lábát és kezét. A száraz bőr és köröm kisebb valószínűséggel fertőződik meg.

• Az uszodában, fürdőben, strandon, valamint nyilvános zuhanyzó használatakor legyen a gyermek lábán papucs vagy fürdőszandál.

• Válasszon légáteresztő, nedvességelvezető anyagból készült zoknit és jól szellőző, kényelmes gyermekcipőt!

• Ha lehetséges, nyáron ne viseljen állandóan zárt cipőt, az átnedvesedett zoknit pedig naponta többször cserélje a gyermek!

• Óvja a gyermek körmét a sérülésektől! Ne vágja őket túl rövidre, és ne kerekítse le a sarkukat!

• Tanítsa meg gyermekének, hogy ne osszon meg mással zoknit, cipőt, törölközőt vagy szappant!

• Minden családtagnak legyen külön papucsa, törölközője!

• Ha a családban valakinek gombás lábfertőzése van, fontos, hogy a fürdőkádat, zuhanytálcát, a fürdőszoba kilépőt és a törölközőket rendszeresen fertőtlenítse!

•A láb gombás fertőzésekor a cipők fertőtlenítésére is szükség lesz!

Gombás fertőzés a gyermek lábán? Ezt tegye!

A lábgomba kezelésére általában elegendőnek bizonyulnak a gyógyszertárakban beszerezhető, helyileg alkalmazható szerek (ecsetelők, spray-k, gombaellenes készítmények), amelyeket a tünetek elmúltával is alkalmazni kell a használati útmutatónak megfelelően. Ha azonban a fertőzés a körömre is átterjed, akkor hosszabb és kitartóbb kezelésre kell számítanunk. Mint Karászi doktornő mondja, ennek az az oka, hogy a köröm alá került gombát – a felszíni bőrfertőzésekkel szemben – sokkal nehezebb helyi gyógyszerekkel kezelni. Mindenképpen foglalkozni kell azonban a problémával, hiszen a fertőzés könnyen átadható, ráadásul a körömgomba miatt a köröm elemelkedhet a körömágytól, így könnyen beszakadhat, sérülhet is. A vastaggá vált köröm nehezen vágható, gyakran benő, speciális és gyakori ápolást igényel, és nem utolsó sorban esztétikailag sem vonzó látvány.

- A kezelés idején is igyekezzünk tisztán és szárazon tartani a fertőzött területet. Súlyosabb esetben azonban, ha a tünetek egy-két héten belül nem javulnak, forduljunk gyermek bőrgyógyászhoz, aki a külsőleg alkalmazott készítmények mellé szájon át szedhető gombaellenes szert is felírhat.