• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyen hangyát, ha meg akarja előzni a rákot

Lapszemle 2019.07.17 Forrás: 24.hu
Egyen hangyát, ha meg akarja előzni a rákot

A szöcskékben, selyemhernyókban és tücskökben hatszor annyi az antioxidáns, mint amennyi a narancslében.

Az már nem újdonság, hogy az antioxidánsok fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának esélyét, mivel megakadályozza, hogy szabadgyökök keletkezzenek a szervezetben. Ezek a szabadgyökök drámaian emelik a betegség kockázatát, ezért javasolt antioxidánsokban gazdag élelmiszereket fogyasztani. Ez annyira nem is bonyolult, hiszen rengeteg mindenben található ilyen anyag, többek között a narancs, az olíva olaj, a gránátalma, a kakaópor, az étcsokoládé, a dió, a spenót, vagy például a hagyma - írja a 24.hu.

Római kutatók szerint azonban ezek az élelmiszerek általában messziről érkeznek az országokba, ezért nem túl gazdaságos és környezettudatos a fogyasztásuk – van viszont egy másik antioxidáns-forrás is, ami játszi könnyedséggel hozzáférhető, garantáltan nagy mennyiségben megtalálható minden országban, és nem is nehéz hozzájutni. A hangyára gondolunk.

A Római Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy mekkora antioxidáns-tatalmuk van a rovaroknak – kiderült, hogy a hangyáknak arányaiban például akkora, mint a legtöbbször ajánlott narancslének vagy olíva olajnak. Az igazi nyertesek mégis a szöcskék, a selyemhernyók és a tücskök voltak, ezekből hatszor annyi, vízben feloldott antioxidánst nyertek ki a kutatók, mint amennyi ugyanennyi narancslében lenne. Polifenolokból viszont a szöcskékben, a fekete hangyákban és a lisztkukacokban van a legtöbb, ez is egyfajta antioxidáns, amit az orvosok a rák esélyének csökkentésére ajánlanak.

További részletek a cikkben.