• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyenszemüveget mindenkinek?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A Magyar Látszerész Szövetség tiltakozik az előre elkészített szemüvegek ellen.

Az előre gyártott szemüvegek forgalmazása ellen emelte fel szavát a Magyar Látszerész Szövetség elnöke, Keresztúri Gábor. A budapesti Syma rendezvénycsarnokban tegnap megnyílt OPTOEXPO 2006 kiállítás sajtótájékoztatóján elhangzott véleménye szerint az Európai Unió legtöbb országában a pusztán kiegészítő, alkalmi szemüvegpótlásnak javasolt szemüvegek széleskörű, állandó használata több szempontból is káros. Mindenekelőtt ezeknek a szemüvegeknek a készítői és forgalmazói nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy mindenkinek egyedi szemüvegre van szüksége. A két szem lencséjének távolsága, vagyis az ún. pupillatávolság ugyanis minden ember esetében eltérő. Így tehát, ha az ilyen „egyenszemüveget" viseli valaki, a szemüveg két lencséjének távolsága minden bizonnyal eltér a két szem tényleges távolságától. „Az ilyen szemüveg látáskorrekcióra alkalmatlan" – mondta Keresztúri Gábor. Az ilyen szemüvegek nem képesek korrigálni azt az eltérést sem, ami a legtöbb ember esetében a 2 szem között a korrekció mértékében kellene hogy jelentkezzen. Az egyik szem általában alacsonyabb, a másik pedig magasabb dioptria számú lencsét igényelne, ilyen szemüveg pedig készen nem kapható. „Ez olyan, mintha női cipőben csak 37-est, férfi cipőben pedig kizárólag 42-est lehetne kapni. A cipőt még elcserélhetik egymás között az emberek, a szemüveggel ez azonban lehetetlenség."

„A Magyar Látszerész Szövetség azt sürgeti, hogy a szabályozórendszer módosításával kerüljön sor ennek a gyakorlatnak a megváltoztatására." – mondta Keresztúri Gábor. „A szövetség a maga részéről kész vállalni, hogy saját csatornáin keresztül minél több emberben tudatosítja a személyre szabott látáskorrekció fontosságát. Ezt már csak azért is szívesen tesszük, mert a tavaly októberi Látás Hónapja sikere alapján a legtöbb energiát a társadalmi célú és ismeretterjesztő tevékenységre kívánjuk fordítani."

A szakemberek szerint egyébként a szemvizsgálatra – a tüdőszűréshez vagy a fogászati ellenőrzéshez hasonlóan – évente szükség van. Ráadásul egy ilyen kontrollvizsgálat nemcsak az esetleges szemüvegviselésre, de a szem vagy más szerv kialakulóban lévő problémáira – mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás betegség - is felhívhatja a figyelmet.

Az optikus szakma legnagyobb rendezvénye, az OPTOEXPO 2006 kiállítás egyik különlegessége, hogy – a korábbiaktól rendezvényektől eltérően – ezúttal az utolsó nap délután a nagyközönség előtt is nyitva áll. A március 19-i, vasárnap délutáni közönségnap azt a célt szolgálja, hogy minél többen ismerjék fel: a látás ügyéért mindenkinek saját magának is tennie kell.

Az érdeklődő, laikus látogatók megismerkedhetnek az idei szemüveg, kontaktlencse és napszemüveg újdonságokkal, szemészekkel és látszerészekkel konzultálhatnak, felmérethetik saját maguk és szeretteik szemének állapotát.

Egyre többen ismerik fel, hogy a fáradékonyság, a fejfájás, vagy éppen a rossz közérzet mögött szemészeti probléma állhat. A bizonytalan mozgás és a dekoncentráltság oka egyaránt a jó korrekció hiánya vagy éppen a nem megfelelő látásjavító eszköz. Mindennek felismerését, szakszerű felmérését és kezelését szolgálja az OPTOEXPO közönségnapja. A rendezvény vonzerejét növeli a Szily Nóra műsorvezetésével és a Megasztárok fellépésével fémjelzett látványos színpadi műsor is.

Szintén az idei OPTOEXPO-n fordul elő első alkalommal, hogy az optikai szakma kiemelkedő fejlesztéseit, szakmai újdonságait szakmai díjjal honorálják.  Az OPTOEXPO 2006 díj odaítélésére 6 kategóriában kerül sor. A 6 kategóriában előzetesen összesen 28 nevezés érkezett, a döntést pedig a szakmai látogatók a rendezvény ideje alatt teszik meg. A díjak átadására március 18-án este a rendezvény gálavacsoráján kerül sor, 19-én vasárnap délután pedig a nagyközönség is megismerkedhet a díjnyertes termékekkel, eljárásokkal, illetve ezek gyártóival és forgalmazóival.

Legolvasottabb cikkeink