• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyetlen védőoltás még több rákbetegség megelőzésére

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A méhnyakrákon és a nemi szervi szemölcsön kívül még több veszélyes betegséget véd ki az új vakcina.

Az eddigieknél szélesebb körű és hatékonyabb megelőzést tesz lehetővé az az új védőoltás, amely recept ellenében, egyelőre Tb-támogatás nélkül január óta elérhető a hazai patikákban is – jelentették be egy a témában tartott mai tájékoztatón.

Mint ismeretes, a 2006-ban Magyarországon is bevezetett első, négykomponensű rákmegelőző védőoltás a méhnyakrák kialakulása hátterében fellelhető Human Papilloma Vírus (HPV) eddig azonosított 130 típusa közül a legnagyobb kockázatú 16-os és 18-as törzs ellen adott védelmet. (Ugyanezen vírustörzsek ellen véd a másik, hazánkban kapható, kétkomponensű vakcina is.) Ezen túl a jóindulatú, de sok kellemetlenséget okozó nemi szervi szemölcsök megelőzésében is szerepet játszik, melyek kialakulásáért a HVP 6-os és 11-es szerotípusa felelős.

A ma bemutatott oltóanyag ezeken kívül védettséget nyújt a HPV 31, 33, 45, 52, 58-as törzsei ellen is, ezzel és a keresztreakciókkal együtt több rosszindulatú betegségtől védve. Így csaknem teljes, 90 százalékos védettséget ígér a méhhyakrák, 85 százalékos megelőzési lehetőséget a hüvelyrákkal szemben, a férfiakat is érintő végbélnyílás körüli daganatok esetén 95 százalékkal mérsékli a veszélyt, a szeméremtesti daganatok esetében 90 százalékos védelmet nyújt, s még a szájüregi és gégedaganatok megelőzhetőségét is 88 százalékra emeli – ismertette Szőnyi György nőgyógyász, a Szülészeti és Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

Ő is hangsúlyozta, hogy az oltás mellett ugyanúgy szükséges megjelenni a szűrővizsgálatokon és ellenőrzéseken, legyen szó nőgyógyászatról vagy épp a fül-orr-gégészetről vagy férfiak esetében az urológiáról. A készítmény összetételéből is látszik, hogy nemcsak a kislányokat, hanem a kisfiúkat is védelembe részesíthetjük vele későbbi komoly betegségek ellen, az oltás 9 éves kortól adható.

A jóindulatú megbetegedést okozó, ám hosszadalmasan és nemegyszer kellemetlen kezeléseket igénylően gyógyítható nemi szervi szemölcsökről Holló Péter bőrgyógyász-onkológus, a Semmelweis Egyetem docense, a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára beszélt a tájékoztatón. Kiemelte, a HPV 6, 11-es altípus fertőzése nyomán nem minden esetben alakul ki szemölcs, így a beteg a tudta nélkül hordozza a vírust és fertőz meg másokat, ami ugyanúgy akadályozza a gyógyítást, mint az, hogy a néhány, kisebb, a szexuális életet nem nehezítő szemölcsökkel a férfiak nem is fordulnak orvoshoz.

Azt ma már aligha kell magyarázni, milyen hatalmas, Nobel-díjat is hozó tudományos eredmény volt annak felismerése, hogy egyes rákbetegségek kialakulásában a HPV-fertőzés játszik szerepet (a méhnyakrák 99 %-ért, az összes rákos eset 5 %-ért felelős), s az is, hogy ez a fertőzés védőoltással megelőzhető. Ennek ellenére a hazai átoltottság még nem tükrözi a tudással kapott prevenciós lehetőség nagyságát, bár a 2014-ben a 12 éves lányok körében bevezetett Nemzeti HPV-elleni Oltóprogram nagyon sikeres: a térítésmentesen felkínált oltási sorozattal a kislányok szüleinek 80 százaléka élt.

Segítséget adott a programot megelőző években nyújtott önkormányzati támogatások sora is, de az egyéb korcsoportokban, illetve a férfiak körében még messze nem elégséges az immunizáció mértéke – mondta el Csutora Péter, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

Nyilvánvaló, hogy az oltássorozat elterjedését az információhiány és a makacs tévhitek is akadályozzák, mint elhangzott, a HPV-fertőzés veszélye még nem épült be a köztudatba. Bár számos nemi úton terjedő betegség létezéséről a társadalom tagjainak többsége hallott már, a HPV a teljes lakosság 20 százaléka számára teljesen ismeretlen, dacára annak, hogy élete során minden második férfi és a nők 80 százaléka átesik a fertőzésen. Az ismeretek és a szűrési hajlandóság hiánya magyarázza azt is, hogy míg Finnországban évente egyetlen méhnyakrák okozta halálesetet jegyeznek fel, addig Magyarországon 1100-1200 nőnél regisztrálják újonnan a betegséget, ami minden évben 400-500 halálesetért felelős.

A szakértők az új vakcina bemutatásának lehetőségét felhasználták arra is, hogy néhány tévhitet megcáfoljanak. Így elsőként azt hangsúlyozták, hogy a védőoltástól nem lehet megbetegedni, hiszen a vakcina nem tartalmaz vírust, csak olyan információkat, amelyek az immunrendszert támogatják a vírustörzs felismerésében, hogy kellő erővel megindítsa ellene a támadást.

Azt is sokszor hallani, hogy minek az oltás, amikor akár többször is, magától gyógyulóan áteshetünk a fertőzésen életünk során. Mint megtudtuk, minél korábban vetjük be a vakcinát, annál hatékonyabb immunválaszt tudunk kiváltani vele, ami azt jelenti, hogy fertőzés esetén gyorsabban és erősebben kezdi meg a harcot az immunrendszerünk. Ráadásul a vírus akár évekig, évtizedekig lappanghat, s ahogyan az immunrendszer gyengül, legyőzéséhez már kevés lehet ellene a spontán szerzett védelem.

Bár a köztudatban a nemi fertőzéssel társítják a HPV-t, az igazság az, hogy a vírus a bőrben van, így erősebb dörzsölődéssel (törülközővel, epilátorral), az előjáték közben vagy akár orális szex kapcsán is átkerül egyik emberről a másikra, elég egy kis hámsérülés. Itt említették a nyelvgyök-rákot, aminek hátterében ugyancsak a HPV áll, évente 260 halálesetért felelősen, szervezett szűrés nélkül.

Bár a vakcinának ellenjavallata nincs (sőt, a szervátültetésen átesett, mesterségesen gyengített immunrendszerű betegek is megkaphatják), terhesség alatt nem adják az oltást. Ha az oltási sorozatot a teherbe esés előtt elkezdték, a folytatással kivárják a szülést. Gyakori kérdés az is, áttérhetünk-e az egyik oltásról a másikra? A szakemberek elmondták, hogy természetesen az új oltás beadható akkor is, ha már egy másikkal elkezdtük a sorozatot, ám akkor is végig kell csinálni a teljes immunizációt (három oltás), hogy az oltóanyagban lévő, eltérő törzsek ellen is teljesen kialakuljon a védelem.