• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Egyre több az ételallergiás gyerek

Egészségmagazin Forrás: MTI

A tej, a tojás, a mogyorófélék, a hal, a kagyló, a szója és a búza a fő felelősök.

A Pediatrics című orvosi folyóiratban megjelent adatok szerint a 18 éves kor alatti gyerekek mintegy nyolc százalékának, azaz 5,9 millió gyereknek van valamiféle ételallergiája az Egyesült Államokban. Ez a szám nagyjából a kétszerese az amerikai járványügyi hatóság, a CDC 2007-es becslésének, amely akkor 3,9 százalék (körülbelül három millió gyerek) volt.

Ruchi Gupta kutatásvezető elmondta, hogy az érintettek mintegy negyven százalékának ráadásul súlyos az allergiája, náluk az adott étel véletlenszerű elfogyasztása is légzési nehézségekhez, a vérnyomás erőteljes csökkenéséhez vagy akár halálhoz vezethet.

A mostani megállapításokat egy 40 ezer amerikai háztartásban elvégzett felmérés adataira alapozták. A CDC kutatói által készített lista szerint nyolc étel felelős az ételallergiák 90 százalékáért, ezek a tej, a tojás, a földi mogyoró, a bokron termő mogyoró, a hal, a kagyló, a szója és a búza.