• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre több diák kap tejet és gyümölcsöt

Lapszemle 2018.11.24 Forrás: delmagyar.hu
Egyre több diák kap tejet és gyümölcsöt

Egészségesebb lesz tanulóink táplálkozása és már gyermekkorban megismerik a helyes táplálkozási szokásokat.

Kétszer annyi gyermek kap iskolatejet és gyümölcsöt hazánkban, mint 2010-ben, miután a kormány 2,2 milliárd forintra növelte az iskolatej- és iskolagyümölcs-program támogatását 2018-ra – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A programok Csongrád megyében is egyre népszerűbbek, több ezer gyermeket segítve ezzel az egészséges táplálkozásban, akik szívesen fogadják és fogyasztják az uzsonnakiegészítéseket - írta a délmagyar.hu.

A megyeszékhelyen például az Alsóvárosi Általános Iskolában étkezhetnek vitamindúsan a diákok, akik heti három alkalommal kapnak gyümölcsöt. Kétszer nyers formában, egyszer pedig ivóléként, ezeket mindhárom napon reggel vehetik át a tanítás előtt, ezt követően pedig saját maguk osztják be, hogy mikor szeretnék elfogyasztani.

– Emellett részesei vagyunk az országos kóstoltatásnak is, évente négy alkalommal. Ekkor zömében szeletelt zöldségféléket kapunk, például paprikát, sárgarépát, uborkát és retket. Fontosnak tarjuk, hogy már gyermekkorban megtanulják a fiatalok, hogy milyen fontos az egészséges táplálkozás. Így kialakulnak a helyes szokások, a gyerekek megszeretik a zöldségeket, gyümölcsöket, ezek jól kiegészítik az uzsonnát is. Már a kezdetektől kihasználjuk a lehetőséget, melyben az elsőtől a hatodik osztályig részesülnek a tanulók a szabályozás szerint, ez idén 294 gyereket jelent – osztja meg a legfőbb részleteket Tibai József igazgató.

A nevelési és oktatási intézmények eldönthették, hogy mely programot veszik igénybe, van olyan iskola, amely mindkét lehetőséget kihasználja. Ilyen például a sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola.

– Iskolánk minden évfolyamával, 531 tanulóval vesz részt az iskolatejprogramban. Ennek köszönhetően natúr és ízesített tejet, valamint joghurtot, illetve ömlesztett sajtot kapnak a gyerekek heti négy alkalommal. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program az első, második, harmadik, negyedik, ötödik és hatodik évfolyamokat érinti, összesen 411 gyermek tanul jelenleg ezekben az osztályokban. Ők heti három alkalommal fogyaszthatnak így gyümölcsöt, leggyakrabban almát, illetve gyümölcslevet vagy különböző zöldségeket. Mindkét program nagyon hasznosnak bizonyul, hiszen egyrészről a tej és a zöldség-gyümölcs termékek révén egészségesebb lesz tanulóink táplálkozása, másrészt már gyermekkorban segítik a helyes táplálkozási szokások kialakulását – emeli ki Kollárné Gellai Tünde megbízott tagintézmény-vezető.

Legolvasottabb cikkeink