• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyszerű egészségügyi üzenet tudósi szintről

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A folyadékfogyasztás fontos közegészségügyi kérdés - Budapesten tartja éves találkozóját az Európai Hidratációs Intézet.

Az Európai Hidratációs Intézet (EHI) idén ötödik alkalommal rendezi meg tudományos programmal egybekötött éves találkozóját. A rendezvény kedden 15 órakor kezdődik a Magyar Tudományos Akadémián. A konferencián az emberi hidratáció neves európai szakértői, tudósai és kutatói vitatják meg a legfrissebb tudományos eredményeket a folyadékpótlás témájában és igyekeznek ráirányítani a figyelmet a megfelelő folyadékbevitel egészségre, teljesítőképességre és jó közérzetre gyakorolt élettani hatásaira.

Az idei találkozó a hidratáció témakörébe tartozó számos területet érint; a szabadidős testmozgás igényelte folyadékbeviteltől kezdve az időskori mozgáskoordinációban betöltött szerepéig.

“A folyadékfogyasztás fontos közegészségügyi kérdés. Mindenkit ösztönözni kell arra, hogy úgy táplálkozzon, hogy a különféle italokból és élelmiszerekből mindig megfelelő mennyiségű folyadék kerüljön a szervezetébe. Ez az egyszerű egészségügyi üzenet felmérhetetlen haszonnal jár" – mondja Jane Holdsworth, az EHI igazgatója.

Az előadók az EHI Tudományos Tanácsadói Testületének tagjai és elnöke, Ronald J. Maughan, a Loughborough Egyetem professzora, valamint Dr. Falus András, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára, a Genetikai-, Sejt és Immunbiológiai Intézet igazgatója, az MTA rendes tagja. A rendezvényen 15 országból több mint 140 szakértő vesz részt, főleg Európából, de Egyiptomból és Pakisztánból is érkeznek a kongresszusra szakemberek és az intézet ösztöndíjas hallgatói is lehetőséget kapnak rá, hogy bemutassák a folyadékpótlás területén végzett tudományos munkájukat.

„Azért fontos, hogy ennek az éves találkozónak éppen Budapest ad otthont, mert így a hazai szakemberek első kézből értesülhetnek a legújabb, folyadékfogyasztással összefüggő kutatási eredményekről és természetesen a személyes kapcsolatépítésre is lehetőség nyílik a téma vezető szakértőivel" – mondja Antal Emese, az EHI tudományos munkatársa.

Az Európai Hidratációs Intézet (EHI) azzal a céllal jött létre, hogy az emberi hidratációval kapcsolatos szakértelmet az egészség, a jó közérzet és a teljesítőképesség megőrzésének szolgálatába állítsa. Az intézet olyan mértékadó információforrás kíván lenni, amely a tudományos ismereteket megosztva ráirányítja az európai lakosság figyelmét a megfelelő folyadékbevitel fontosságára.