• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Életeket menthet, mégis kevesen ismerik

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Egy kisgyereknek, egy ügyvédnek vagy akár egy élsportolónak is szüksége lehet szondatáplálásra.

Sokan azt hiszik, hogy szondatáplálásra csak idős emberek szorulnak, pedig bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy egyszerűen nem tud – a szükséges tápanyagok szempontjából – elegendőt enni. A daganatos betegek mellett a súlyos autóbalesetet vagy égési sérüléseket szenvedők és az emésztőrendszeri vagy az idegrendszeri megbetegedésekkel küszködők állapota is kritikusabbá válhat, ha túl sokat veszítenek testsúlyukból. Az akár 25-30 kilós, hirtelen fogyás esetén a szervezet nem kapja meg a működéséhez szükséges tápanyagokat, és így a gyógyulás is tovább tart vagy veszélybe kerül. Ilyenkor van szükség a szondára, amely kiválthatja a szájon keresztüli táplálást, hiszen közvetlenül a gyomorba vagy a bélrendszerbe juttatja a tápszert.

A 15 éves Otthonápoló Szolgálat Magyarország egyetlen szondatáplálásra szakosodott szervezete. 2001-ben, működésének elején csak 280, a tavalyi évben már több mint 1 000 táplálási problémával küzdő emberen segített.

2011-ben összesen 53 509-en részesültek otthoni szakápolásban, ami 2009-hez képest 7%-os növekedést jelent. Ebből csak 1-2 %-ra tehető az otthoni szondatáplálás, amely még mindig csak tizedannyi pácienshez jut el, mint Európa nyugati részén. A Szolgálat munkatársai szerint az otthoni környezetnek a betegségtudat leküzdésében és a felépülés folyamatában is fontos szerepe van.

A magyar orvosok háromnegyede is úgy látja, az otthonápolás egyik legfőbb előnye, hogy hozzásegíti a betegeket a teljesebb élethez és a gyógyuláshoz – derült ki a 435 orvos megkérdezésével készült felmérésből, amelyben a válaszadók az ellátórendszerre gyakorolt pozitív hatásokat is kiemelték. A szakemberek szerint a szolgáltatás elterjedése tehermentesítené az egészségügyi személyzetet, és ezzel megoldást jelenthetne a kórházak súlyos kapacitáshiányára is. Közel kétharmaduk egyetért abban, hogy az egészségügyi kassza szempontjából kifejezetten előnyös lenne az otthonápolás elterjedése, sokuk mégis bizonytalannak látja a szolgáltatás jövőjét, mert túlzottan alacsony az ismertsége.

„Gyakran felmerül az a tévhit is, hogy a szondatápláláshoz szükséges tápszer költséges, pedig valójában jóval kedvezőbb árú, mint a készétel turmixolása, mind amellett, hogy biztonságos körülmények között könnyen biztosítható a standard, kiegyensúlyozott tápanyagbevitel – legyen szó kórházi vagy otthoni környezetről" – tette hozzá Hoffmann Piroska, az Otthonápoló Szolgálat alapítója, egykori vezetője aki szerint az adott tápszertől és a finanszírozási szinttől függ a betegek otthoni ápolásának költsége. A készítmények betegtérítési díja általában nem haladja meg a napi 300 forintot. Egyébként az otthonápolás, így a nővérek látogatása is díjmentes.

Legolvasottabb cikkeink