• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Életet menthet a molekuláris diagnosztikán alapuló szűrővizsgálat

Egészségmagazin 2024.03.20 Forrás: (X)
Életet menthet a molekuláris diagnosztikán alapuló szűrővizsgálat

A ColonAiQ korai stádiumban kimutatja a betegséget, de a kiújulás és az áttét kialakulásának kockázatát is meg tudja mérni.

Minden századik ötven év felettit veszélyeztet a kolorektális, vagyis vastag- és végbélrák, amely egyike a leggyakoribb  daganattípusoknak. A betegség sokáig tünetmentes, ezért gyakori, hogy áttétek keletkeznek, mielőtt felfedezik. Ez pedig drasztikusan rontja a túlélés esélyét. A korán felismert kolorektális daganat 90%-ban gyógyítható, ezzel szemben a távoli áttétekig jutó betegségben szenvedőknek csak 10-20% az esélye teljes gyógyulásra. A ColonAiQ vérmintából képes, nagy pontossággal, kiszűrni a kolorektális daganat jelenlétét.

Kolorektális daganatok 

Az egyik leggyakoribb daganattípus, aminek kialakulásában a genetikai hajlam mellett az életmód is nagy szerepet játszik. A rendszeres mozgás hiánya, a rostszegény, de feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend, a dohányzás és a gyakori alkoholfogyasztás mind hajlamosít a vastag- és végbélrák kialakulására. Ezek a betegségek jóindulatú elváltozásokból, úgynevezett polipokból indulnak és 5-10 év alatt válhatnak akár végzetessé. A korai stádiumban felismert elváltozások jól gyógyíthatóak, ám nehezíti a helyzetet, hogy a betegek tünetmentesek, csupán a későbbi szakaszban jelennek meg a hasi fájdalmak, a puffadás és a vér a székletben. A hatékony gyógyítás ekkor már nehezebb, életmentő tehát a korai kezelés. Ehhez nyújt egyszerű, ugyanakkor hatékony eszközt a molekuláris diagnosztika. 

A leghatékonyabb szűrés

Egy szűrővizsgálat akkor igazán jó, ha korai szakaszban is képes kimutatni egy betegséget, különösen igaz ez az olyan kórképek esetén, ahol a gyógyulás esélye erősen függ attól, milyen korán kezdik kezelni a bajt. A ColonAiQ nagyon pontos és érzékeny megoldás, a hasonló vizsgálatokhoz képest is kiemelkedő eredményekkel, ráadásul komolyabb beavatkozás nélkül hoz eredményt, csupán egy vérvételre van szükség a szűréshez. 

A módszer a szabad DNS koncentrációra épül, ez a daganatos betegségek esetén megnő a vérben, a teszt a SEPT9 gén két régióját vizsgálja és az itt tapasztalt eltérések alapján ad eredményt. Ennek köszönhetően nemcsak arra képes, hogy korai stádiumban kimutassa a betegséget, de a kiújulás és az áttét kialakulásának kockázatát is meg tudja mérni. 

Minden századik 50 év feletti

Az ötven évnél idősebbek 25-30 százaléka érintett adenómában, ami ugyan jóindulatú elváltozás, de a minden huszadik kolorektális daganattá fejlődik az évek során. Ez azt jelenti, hogy ezer ötven évnél idősebb emberből tíznél már elindult vagy kialakult vastag- vagy végbélrák. Az ő életük azon múlik, hogy mennyire hamar derül ki a betegség és milyen gyorsan kezdik meg a kezelést, hiszen a korai felismerésnél nagyon jó, 91 százalék körüli, a gyógyulási ráta. Ugyanakkor az évek alatt távoli áttétekig jutó daganatos megbetegedések kezelése már korántsem ilyen hatékony. A kolorektális daganatok kimutatása sosem volt annyira egyszerű és hatékony, mint ma a ColonAiQ segítségével, hiszen ez a szűrővizsgálat vérmintából, nagy pontossággal képes kimutatni a betegség jelenlétét. A korai diagnózis pedig évente több ezer ember életét mentheti meg.

További információ

Legolvasottabb cikkeink