• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Életet menthet, ha ismeri a glukagon injekció használatát

Egészségmagazin 2024.08.23 Forrás: Cukorbetegközpont
Életet menthet, ha ismeri a glukagon injekció használatát

A cukorbeteg élete múlik rajta, ezért a családtagoknak, a beteg gondozóinak, valamint a pedagógusoknak megfelelő oktatásban kell részesülniük.

Súlyos, elhúzódó hipoglikémia esetén a diabéteszes beteg elveszítheti az eszméletét, így nem lesz képes a szénhidrátpótlásról gondoskodni. A glukagon az inzulinnal kezelt cukorbetegek súlyos hipoglikémiájának elhárítására szolgáló életmentő készítmény, melynek használatát a beteg családtagjainak és közvetlen környezetének is ismernie kell – hangsúlyozza Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere.

A hipoglikémia okai

- A hipoglikémia számtalan ok (a szokásosnál nagyobb fizikai aktivitás, étkezés kihagyása, túl sok inzulin adagolása és bizonyos gyógyszerek) miatt alakulhat ki, súlyossága változó lehet. Míg azonban az eszméleténél lévő beteg enyhe vércukorcsökkenése gyorsan felszívódó szénhidrátfogyasztással is orvosolható, addig súlyos hipoglikémia esetén előfordulhat, hogy az érintett képtelen enni-inni, vagy alacsony vércukorszintjét kontrollálni – magyarázza Prof. Dr. Somogyi Anikó, aki hozzáteszi, hogy az inzulint vagy szulfonil-karbamidot használó cukorbetegeknél a legnagyobb a súlyos hipoglikémia kockázata. A súlyos hipoglikémiás epizódot átélő diabéteszes beteg nem tud szénhidrátot fogyasztani, zavart lehet, de akár görcs vagy kóma is bekövetkezhet nála, ezért mások segítségére szorul a glukagon injekció beadásához.

A glukagon szerepe

A glukagon természetes módon termelődik a szervezetben a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben. Az inzulinnal ellentétesen hatva növeli a vércukorszintet oly módon, hogy a májban tárolt cukrot glükózzá alakítja át, ami a véráramba jutva megemeli a vércukorszintet.  

„Korábban az izomba beadott glukagon injekció jelentette az egyetlen biztonságos alternatívát a diabéteszes páciensek számára. A hagyományos glukagon sürgősségi készletet egy narancssárga műanyag tokban hordja magánál a cukorbeteg, használata azonban kissé körülményes – főként egy olyan stresszhelyzetben, mint a hipoglikémia –, és komoly kihívást jelenthet azok számára, akik megpróbálnak segíteni egy cukorbetegnek. A glukagont ugyanis por formájában tartalmazza, amelyet az injekció beadása előtt fel kell oldani. Magyarországon Glucagen HypoKit néven kapható a készítmény, amit szakorvos írhat fel emelt térítéssel. Így kedvezőbb áron juthatnak hozzá az I-es típusú inzulinos cukorbetegek, akik feltétlenül szerezzék be (a gyógyszer kiváltásakor figyelni kell a lejárati időt, mert igen rövid, mindössze két év). Manapság már használatra kész glukagon készítmények (autoinjektor és a glukagon orrspray) is rendelkezésre állnak, és ezek jóval könnyebben alkalmazhatók. Dozírozásuk pontosabb, és a beteg hozzátartozójának, gondozójának (pl. pedagógus) is egyszerűbb feladatot jelent a használatuk, akár egy magatehetetlen beteg esetében is. Ezek közül a készítmények közül Magyarországon egyelőre a glukagon orrspray érhető el (TB támogatás nélkül).”

Mint Prof. Dr. Somogyi Anikó mondja, az American Diabetes Association (ADA) 2024-es gondozási standardja szerint minden inzulint szedő vagy a hipoglikémia magas kockázatának kitett ember számára fel kell írni a glukagont. Ezek közül is előnyösebbek a használatra kész glukagon készítmények, amelyeket nem kell feloldani. Az ADA egyúttal azt is hangsúlyozza, hogy a családtagoknak, a beteg gondozóinak, valamint a pedagógusoknak megfelelő oktatásban kell részesülniük. A betegnek meg kell mutatnia a környezetében lévő személyeknek a glukagon készítmény tárolási helyét, és azt is, hogy mikor és hogyan kell pontosan beadni azt.

- A cukorbetegek idővel felismerik magukon a hipoglikémia jellegzetes tüneteit (hideg verejtékezés, gyengeség, zavartság, szédülés, sápadtság, fejfájás, hányinger, erős éhségérzet) és képesek kezelni a tüneteket. Ha azonban hirtelen lép fel tudatzavar, és a beteg eszméletét veszti, akkor elsőként biztosítsunk szabad légutat, és fektessük stabil oldalhelyzetbe. A használati útmutatót követve oldjuk fel a palackban lévő port az injekciós fecskendőben található oldattal, majd a légtelenítést követően adjuk be az injekciót a betegnek. Azonnal hívjuk a mentőket, és a beteg állapotát folyamatosan figyeljük! – tanácsolja Prof. Dr. Somogyi Anikó.