• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Eltüntethetők a száj körüli makacs pattanások

Egészségmagazin Forrás: Dermatica

Periorális dermatitisz néven ismert a száj körül kiütéseket, vörös pöttyöket, pattanásokat okozó bőrbetegség.

A probléma sokakat érint, de csak kevesen találnak rá tartós megoldást. Az átmeneti javulást hozó diéták, szteroidos krémek és smink nélküliség helyett Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa a probléma gyökerét kutatja és kezeli sikerrel.

Diétától az öngyógyításig

A hozzám forduló vendégek többsége már több módszert is kipróbált, hogy megoldást találjon a periorális dermatitisz kezelésére. Részt vettek allergia vizsgálaton, diétáznak, több – gyakran komoly mellékhatásokat is okozó - krémet, tablettát próbáltak, de időszakos javulást követően a bőrpanaszok kiújultak, vagy rosszabbodtak – meséli Krisztina. A gyógykozmetikus tapasztalatai arra is rávilágítanak, hogy sokan esnek az öngyógyítás csapdájába. „A legnagyobb gond, ha a panaszokat az otthoni gyógyszeres, vagy pipere szekrény tartalmából próbálják meg orvosolni. A korábban bevált, hasonló panaszokra használt termék egyáltalán nem biztos, hogy most is jó lesz, sőt, a nem megfelelő kezelés miatt pedig gyakran csak fokozódnak a panaszok."

Betegségek a háttérben?

Az arcdiagnosztika szerint a szervezet belső szervei az arcon épp úgy tükröződnek, mint a kezeken, vagy a talpakon. Eszerint a száj körüli terület főként a petefészek és a belek állapotáról adhat képet. „A bőrön megjelenő elváltozások valóban utalhatnak gyomor- és bélrendszeri panaszokra, jelezhetnek fogászati, vagy nőgyógyászati gyulladást, hormonális panaszokat is. Bőrünk folyamatosan reagál a bennünket érő hatásokra. Nőknél a menstruációs ciklushoz kapcsolódóan, de stresszhelyzetben, bizonyos ételek, kozmetikumok miatt is megjelenhetnek pattanások, érdemes ezeket a tényezőket is figyelembe venni, ha a kiváltó okokat kutatjuk."

Amire kevesen gondolnak: bőratka

Sok embert érint, még sincs elterjedve a köztudatban, hogy a pattanásokat nagyon gyakran egy bőrben lévő élősködő, a bőratka okozza. A Demodex brevis az arcbőrön, a faggyúmirigyekben telepszik meg, az ott található fehérjével és zsírral táplálkozik. A faggyúmirigyekben megtelepedő atkák irritálják a pórusokat, hatásukra fokozódik a faggyútermelés, pattanások, kiütések, göbök jelennek meg a bőrön; sőt az atkák a rosacea kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Tüneti kezelés helyett valódi eredmények

Az atkák jelenlétének mielőbbi felismerése azért is fontos, mert az általuk okozott bőrproblémák is csak így szüntethetők meg. A bőratkák szűrése fájdalommentes, mikroszkópos vizsgálattal történik. A bőr vizsgálata után a kezelés az e célra kifejlesztett, speciális készítményekkel történik, szükség szerint patikai készítményekkel, kiegészítve kozmetikai kezelésekkel. Az atkák életciklusának megfelelően a teljes kezelés megközelítőleg 3 hónapot vesz igénybe, ezt érdemes kivárni, mert ellenkező esetben könnyen kiújul és az egész folyamatot kezdhetjük újra. A gyógyulás során bizonyos kozmetikumokat kerülni kell, míg másokat alkalmazni egy időre, később pedig visszatérhet a beteg a régi kozmetikumaira. Ezek sorrendjét minden esetben, hozzáértő kozmetikus határozza meg.

Legolvasottabb cikkeink