• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Emlőműtét kulcslyukon keresztül

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Egy angol nő volt az első európai, akinek emlőeltávolítását a forradalmian új „kulcslyuk" technikával oldották meg.

A 46 éves Paula McGinley volt az első, akinek jobb emlője szövetét úgy távolították el, hogy azon két apró metszést ejtettek ahelyett, hogy a hagyományos módszerrel az egész emlőt megnyitották volna alulról. A műtét igen apró sebzéssel jár, a felépülési idő sokkal rövidebb, és bizonyos betegek a műtéttel egy időben implantátumot is kaphatnak, hogy emlőjük formája még rövid időre se változzon.


Mo Keshtgar az észak-londoni Royal Free Hospital orvosa végezte a műtétet két kis bemetszésen keresztül, melynek egyikét a hónaljban, a másikat a mellbimbó közelében ejtette. A kis, hónalji bemetszésen keresztül apró kamerát vezetett a bőr alá, majd ennek vezérlésével belülről választotta le az emlő állományát egyik oldalon a bőrről, a másikon a mellkasfalról. A rugalmas emlőszövet ezután könnyen eltávolíthatóvá vált a másik bemetszésen keresztül. Az emlőszövet kivétele után a hátra maradt „bőr borítékba" üres szilikon implantátumot helyezett be az emlőbimbó közelében ejtett nyíláson keresztül anélkül, hogy az emlőbimbót károsodás érte volna. Az üres implantátumot később kívülről sóoldattal töltötte fel az emlő eredeti méretének megfelelően.


A hagyományos emlőműtétek sokkal nagyobb sebzéssel és heggel járnak, mivel az emlőt teljesen fel kell tárni, és – ha a beteg szeretné – további műtétekre van szükség az emlő rekonstrukciójára.


A műtét előnyeit taglaló dr. Keshtgar szerint az operáló orvosnak jobb rálátása van a tumorra, minimális sebet kell ejteni és csak kis heg keletkezik. Meglátása szerint ez azért is fontos fegyvertény, mivel a nők nagy részét a műtéttel járó hegesedéstől való félelem tartja vissza attól, hogy sebészkés alá feküdjenek. Csak bizonyos betegek alkalmasak az ezzel a módszerrel való műtétre, melyet alapos kivizsgálás előz meg. Esetükben a korábbi módszerrel megegyező vagy annál nagyobb sikert lehet elérni az új technikával. A műtétre elsősorban az emlőrák korai stádiumában lévő és kisebb mellű betegek alkalmasak.


Japánban nők százait kezelték már sikerrel a „kulcslyuk" módszerrel, de még sohasem próbálták ki az ország határain kívül. Dr. Keshtgar a fenti első eset óta még hét műtétet végzett az eltelt rövid időben, és munkacsoportot hozott létre a műtöttek utánkövetésére.


Az elsőként műtött Paula McGinley az operáció után így nyilatkozott: „Az operáció eredménye lélegzetelállító volt, és már öt nap után távozhattam a kórházból. Az ember arra számítana, hogy különösnek fogja találni magát, de én egy cseppet sem éreztem magam eltorzultnak, a heg pedig olyan aprócska volt… Miután belenéztem a tükörbe egyáltalán nem rémültem meg, bár egy kis időbe beletelt, hogy oda merjek nézni."