• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Endometriózis: tények és tévhitek

Egészségmagazin 2023.03.17 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Endometriózis: tények és tévhitek

Március az endometriózis hónapja, nem árt tisztában lenni a tényekkel és kerülni a tévhiteket.

Március az endometriózis hónapja - ilyenkor még nagyobb figyelem fordul az egyre gyakoribbnak számító betegségre, melynek felismeréséig még mindig gyakran hosszú évek telnek el, jelentősen rontva az életminőséget. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a betegséggel kapcsolatos leggyakoribb tényekről, tévhitekről beszélt.

Csak a kismedencét érinti - tévhit

Sokan úgy gondolják, hogy az endometriózis csakis a kismedencét érintheti. Való igaz, leggyakrabban a medencén belül, pl. a méh külső felületén, a húgyhólyagon és a petevezetékeken fordul elő, de lényegében bárhol megjelenhet nem odavaló endometrium. (Ritkán például akár tüdőben, agyban, orrüregben, is találni endometriumszerű szöveteket.)

Az endometriózis mindig fájdalmas - tévhit

Az endometriózis egyik vezető tünete a fájdalmas menstruáció, erős alhasi görcsök. De ez nem jelenti azt, hogy annak ne lehetne endometriózisa, aki nem tapasztal fájdalmat. Sok nő csak akkor tudja meg, hogy endometriózisa van, mikor meddőség miatt elkezdik őt vizsgálni, és csak annak során fedezik fel az állapotot.

A méheltávolítás gyógyítja az endometriózist - tévhit

Ez az egyik leggyakoribb tévhit, ugyanis az endometriózis csupán kezelhető. A hiszterektómiát (méheltávolítást) az orvos olyan nőknek ajánlja panaszaik megoldására, akiknek tüneteik nem mutatnak javulást semmilyen más terápiákra. Valóban, sokszor javít a panaszokon a beavatkozás: egy tanulmányban 137 endometriózisban szenvedő nőt vizsgáltak, akik méheltávolításon estek át, és 84%-uk elégedett volt a műtét utáni eredményekkel. Ám nem árt számolni azzal a lehetőséggel, hogy bizonyos esetekben az endometriózis fájdalma még a méheltávolítás után is visszatérhet, melynek fő oka, hogy a méhen kívül is jelen lehet még az endometrium. Ráadásul az sem mindegy, milyen típusú és milyen stádiumban van az endometriózis. Ugyanis különböző típusú endometriózis létezik: a csak a felszínen lévő elváltozásoktól kezdve, a más szervekbe behatoló, un. infiltráló elváltozásokig. Ez utóbbi esetben nem valószínű, hogy a méheltávolítás javít a tüneteken.

A terhesség gyógyítja az endometriózist - tévhit

Nagyon sokszor gondolják úgy a nők, hogy a terhesség sok nőgyógyászati problémára gyógyír a hormonális változások miatt. Többen úgy vélik, ez az endometriózisra is igaz. Ez azonban tévedés, hiszen nem gyógyítja a problémát. Az azonban igaz, hogy a várandósság során a tünetek általában jelentősen mérséklődnek, sőt, az is előfordulhat, hogy a szülést követően ez meg is marad. De sokan beszámoltak már arról, hogy a tünetek visszatértek, sőt, van, hogy rosszabbodtak.

Laparoszkópiával diagnosztizálható - tény

Az endometriózis meglétére azért is nehéz rájönni, mert nem igazolható egyszerű vizsgálatokkal. Átlagosan 5 év után derül rá fény. Ha a tünetek felvetik a gyanút, úgy az orvos képalkotó vizsgálatokat rendel el- leggyakrabban Ultrahangot, ami a jellegzetes panaszok és a korrekt fizikális vizsgálattal együtt megerősíti a gyanút. Ám sajnos a végső diagnózist legtöbbször kisebb invazív műtéttel, laparoszkópiával lehet felállítani- ennek előnye, hogy ekkor az esetleges elváltozásokat el is lehet és el is kell tüntetni- mondta dr. Hernádi Balázsa.

Az endometriózis nem gyógyítható - tény

Sajnos az endometriózis nem gyógyítható, melynek fő oka az, hogy egyelőre nem tudni biztosan, miért is alakul ki, noha egyre több az ismeret róla (ráadásul minden 6. nő érintett). Ezért oki terápiát nem tudnak alkalmazni az orvosok, maximum tüneti kezelést. Fontos a megfelelő kezelési stratégia felállítása. Ez állhat fájdalomcsillapításból, hormonterápiából (gesztagén), műtétből (laparoszkópia, laparotómia), attól függően, hogy milyen súlyos a beteg állapota, milyen erős tünetei vannak, hány éves, szült- e már vagy szeretne-e még gyereket stb. Életmódváltásra mindenképp szükség van, akárcsak a diabétesz esetén.

A szövettannal igazolt endometriózis adókedvezményre jogosít!

Legolvasottabb cikkeink