• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Epebetegek étrendje: mit, mikor, hogyan?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az epebetegségek tudatos táplálkozással megelőzhetőek, tüneteik enyhíthetőek.

Az epebetegség a leggyakoribb, az emésztőrendszert érintő probléma. Kialakulásának hátterében állhatnak helytelen étkezési szokások, mozgásszegény életmód, elhízás, öröklött hajlam vagy mechanikus akadály (pl.megtört epevezeték). A krónikus epebetegséget elsősorban emésztőrendszeri panaszok, például puffadás, teltségérzet, tompa, hátba sugárzó fájdalom, nyomásérzékenység jellemzik. A fájdalmas görcsök, hányinger és hányás kiváltó oka leggyakrabban az epekő. Görcsök leginkább az apróbb köveknél fordulnak elő, mivel a fűszeres és zsíros étel elfogyasztása erősebb összehúzódásra ingerli az epehólyagot, a kövek pedig ilyenkor felsérthetik az epehólyag falát, és ezzel gyulladásos folyamatot indíthatnak el.

Nagyobb kövek gyakran nem okoznak tüneteket. A problémákat okozó kövek esetében az epehólyagot sebészetileg szokták eltávolítani.


Az epebetegségek tudatos táplálkozással részben megelőzhetőek, tüneteik enyhíthetőek. Az étrend legfontosabb kiegészítője a rendszeresség, célja pedig a panaszokat kiváltó ingerek távoltartása. Az ajánlott étrend zsiradékszegény, kímélő fűszerezésű, durva rostban szegény táplálkozást ír elő. Az epeköves betegek túlnyomó része elhízott, ilyen esetben az étrend energia megszorítást is alkalmaz; a javasolt energiamennyiség 20-25 kcal/ttkg.


A panaszmentesség a jól felépített és rendszeresen betartott étrend függvénye, de sajnos igen gyakori, hogy tünetmentes időszakbana betegek nem ügyelnek az étrendi ajánlások betartására. Napi többszöri kis étkezéssel elérhető, hogy az epehólyag rendszeresen kiürüljön, így kisebb a veszélye annak, hogy pangó epében kő kezdjen kikristályosodni. Az epehólyag összehúzódásának ingere az étkezés, az epekő átpréselésére alkalmas összehúzódás pedig elsősorban bőséges, zsíros ételek elfogyasztása után következik be, ezért is célszerű a naponta több alkalomra szétosztott, kis mennyiségű étel fogyasztása.

A diéta-hibák fájdalmat, heves panaszokat okozhatnak. Nyugalmi periódusban az étrend lehet liberálisabb, de a rohamokat kiváltó élelmiszereket ilyenkor is célszerű kerülni.

Az egyéni tűrőképesség (tolerancia) igen változó. Van, aki a hagyományos magyaros ételeket is képes ritkán, kis adagokban elfogyasztani, míg mások a tejtermékektől, nyers gyümölcsöktől is rosszul lehetnek, ezért érdemes tesztelni, hogy kinek mit szabad enni, és mit nem. A tesztelést az általános ajánlásokban leírt irányelvek (többszöri, kis mennyiség fogyasztása, bőséges, zsíros étkezések kerülése) betartásával érdemes indítani. Ha a panaszok ezek betartása mellett is jelentkeznek, akkor ki kell tapasztalni, hogy mely ételeket kell kerülni. Amennyiben nagyon sok nyersanyag van a kerülendő élelmiszerek listáján, úgy előfordulhat, hogy a szükséges vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról külön gondoskodni kell.

Mivel az a cél, hogy minél több nyersanyagból álljon össze az egészséges étrend, tünetmentes állapotban epebetegek is megpróbálkozhatnak egy-egy olyan megszokott étellel, ami bár nem szerepel az ajánlott fogások között, mégis nagyon szeretik. Ha fogyasztásuk nem okoz tüneteket, akkor ritkán (havonta egyszer) és kis mennyiségben — csak az íze kedvéért — máskor is lehet próbálkozni velük. Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy az egyéni toleranciára a lelkiállapot is hatással van: stresszes, idegesebb állapotban a szervezet jóval érzékenyebben reagál az étrendi kihágásokra.

A cikk folytatása a Humantrade Magazin októberi számában

Legolvasottabb cikkeink