• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ételintolerancia?

Egészségmagazin Szerző:

A gyakran késleltetett ételintolerancia-reakció legtöbbször abból adódik, hogy a szervezet az adott táplálék bizonyos komponensét nem képes feldolgozni.

Ételintolerancia?

A mindenevők tudják a választ erre az egyre gyakrabban felvetődő kérdésre. Bizonyos táplálék fogyasztása után jelentkező, nem IgE-modulált, gyakran késleltetett ételintolerancia-reakció legtöbbször abból adódik, hogy a szervezet az adott táplálék bizonyos komponensét nem képes feldolgozni. Előfordul, hogy többféle intolerancia egyszerre van jelen a betegnél, például irritábilis bélszindróma esetén a laktózérzékenységhez társul fruktóz- malabszorpció.

Intoleranciák és megoldások

A tej és tejtermékek, és az ezeket tartalmazó sokféle étel fogyasztása a laktózérzékenyek számára nem jelent többé problémát. A laktáz-enzim pótlással elkerülhetiő a hasmenést bélgörcs, puffadás. A hagyományos laktáz készítmények általában Aspergillus penészgomba-fajokból származó, ún. savas laktázt enzimet tartalmaznak, melyből igen magas enzim mennyiségre van szükség a megfelelő hatás eléréséhez.

Szemben a savas laktázokkal, melyek a gyomor savas közegében aktívak, a legújabb, Kluyveromyces élesztőgombából kinyert neutrális laktáz a vékonybél semleges pH-ján aktivizálódik, tehát pont ott hat, ahol szükség van rá. A neutrális laktázt tartalmazó pelletek bélben oldódó bevonata is ezt segíti elő.

A fruktóz-malabszorpció, mely a laktózintoleranciához hasonló tünetekkel jár, a fruktóz felszívódását segítő GLUT-5 transzportfehérje hiányában alakul ki. Ilyenkor is egy enzim, a xilóz-izomeráz jelentheti a segítséget, mely a vékonybélben a fruktózt könnyen felszívódó glükózzá alakítva akadályozza meg az erjedést, és annak következményeit – a bélgázok képződését, görcsös hasmenést.
A xilóz-izomeráz, szabadalommal védett kapszula formában, már hozzáférhető a betegek számára.

A gyomor-bélrendszeri, bőr-, vagy tipikus allergiaszerű tünetekkel, esetenként fejfájással, migrénnel is járó hisztaminintolerancia az egyik legnehezebben felismert, és diétával legnehézkesebben kezelhető intolerancia. Hisztamin-érzékenység esetén a hisztaminbontó diamino-oxidáz (DAO) enzim hiányát mutatták ki, így a kapszulába zárt DAO enzim pótlással ma már sikeresen le tudjuk küzdeni a problémát. A magas hisztamintartalmú gyümölcsök, zöldségek (eper, paradicsom, padlizsán, kiwi), hosszan érlelt borok, sajtok, savanyúságok fogyasztása így már a hisztaminintoleranciában szenvedő betegek számára sem probléma.


További információk: www.mindenevok.hu

Kérje szakmai tájékoztatónkat

 

 

Legolvasottabb cikkeink