A gyakran késleltetett ételintolerancia-reakció legtöbbször abból adódik, hogy a szervezet az adott táplálék bizonyos komponensét nem képes feldolgozni.
Intoleranciák és megoldások
A tej és tejtermékek, és az ezeket tartalmazó sokféle étel fogyasztása a laktózérzékenyek számára nem jelent többé problémát. A laktáz-enzim pótlással elkerülhetiő a hasmenést bélgörcs, puffadás. A hagyományos laktáz készítmények általában Aspergillus penészgomba-fajokból származó, ún. savas laktázt enzimet tartalmaznak, melyből igen magas enzim mennyiségre van szükség a megfelelő hatás eléréséhez.
Szemben a savas laktázokkal, melyek a gyomor savas közegében aktívak, a legújabb, Kluyveromyces élesztőgombából kinyert neutrális laktáz a vékonybél semleges pH-ján aktivizálódik, tehát pont ott hat, ahol szükség van rá. A neutrális laktázt tartalmazó pelletek bélben oldódó bevonata is ezt segíti elő.A fruktóz-malabszorpció, mely a laktózintoleranciához hasonló tünetekkel jár, a fruktóz felszívódását segítő GLUT-5 transzportfehérje hiányában alakul ki. Ilyenkor is egy enzim, a xilóz-izomeráz jelentheti a segítséget, mely a vékonybélben a fruktózt könnyen felszívódó glükózzá alakítva akadályozza meg az erjedést, és annak következményeit – a bélgázok képződését, görcsös hasmenést.
A xilóz-izomeráz, szabadalommal védett kapszula formában, már hozzáférhető a betegek számára.
A gyomor-bélrendszeri, bőr-, vagy tipikus allergiaszerű tünetekkel, esetenként fejfájással, migrénnel is járó hisztaminintolerancia az egyik legnehezebben felismert, és diétával legnehézkesebben kezelhető intolerancia. Hisztamin-érzékenység esetén a hisztaminbontó diamino-oxidáz (DAO) enzim hiányát mutatták ki, így a kapszulába zárt DAO enzim pótlással ma már sikeresen le tudjuk küzdeni a problémát. A magas hisztamintartalmú gyümölcsök, zöldségek (eper, paradicsom, padlizsán, kiwi), hosszan érlelt borok, sajtok, savanyúságok fogyasztása így már a hisztaminintoleranciában szenvedő betegek számára sem probléma.
További információk: www.mindenevok.hu
Kérje szakmai tájékoztatónkat