• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kiderült, hogyan szeretnek a magyarok

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Négyből egy magyar semmilyen módon nem szokott védekezni a szex során.

Szerelmeskedünk, ám közben felelőtlenek vagyunk. Legalábbis ez derült ki a magyar lakosság szerelmi életét, védekezési szokásait vizsgáló friss felmérésből. Mint az MSD Pharma Kft. megrendelésére 2013 októberében végzett reprezentatív kutatásról tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a magyarok kétharmada aktív szexuális életet él. A huszonévesek naponta, de még a 60 esztendősök ötöde is hetente többször szeretkezik. Ugyanakkor az adatokból nyilvánvaló, hogy a magyarok negyede egyáltalán nem védekezik. További probléma, hogy csaknem ennyien a kockázatos közösülésre esküsznek.

Még mindig a védekezésről. Döbbenetes, hogy a férfiak a férfiak jobban aggódnak a nem kívánt terhesség, mint a nemi betegségek miatt. Igazán meglepő, hogy a megkérdezettek ötöde már az első szerelmi légyotton sem védekezett. Mindenesetre a kutatás legfontosabb tanulságának azt tartják, hogy felvilágosítással, tudatos családtervezéssel igencsak csökkenthető lenne az abortuszok száma és megállítható lenne a népességfogyás.

Az ominózus felmérés szerint a budapestiek szerelmi élete lényegesen aktívabb, mint a vidéken lakóké. Mint ahogy az iskolai végzettség is hat a szexuális életre: minél iskolázottabb valaki, annál aktívabb. A kutatás szerint a csak alapfokú végzettséget szerzőknek 63, a diplomásoknak viszont a 82%-a szokott partnerével összebújni. A válaszokból az derült ki, hogy a magyarokat az alkalmi partnerválasztás nem jellemzi. Csaknem kétharmaduk házasságban, illetve tartós kapcsolatban él. A vidék lakói konzervatívabbak, 47%-a állt oltár elé, míg a fővárosiaknak ez alig harmadáról mondható el. És még egy érdekesség: leginkább a férfiaknak van (6%) alkalmi partnere, a 18-29 esztendősök 5%-ára igaz ez leginkább.

A magyarok fele legalább hetente egyszer lép intim kapcsolatba partnerével, és ugyanennyien elégedettnek is mondják magukat. Jóval több a szexuálisan aktív férfi, mégis több nő állítja magáról, hogy ebből a szempontból kifogástalan a magánélete. A huszonévesek egytizede napi rendszerességgel él nemi életet, és bár negyvenéves kortól kezdve csökkenni kezd az együttlétek száma, még a 60 felé járó korosztály egyötöde is hetente többször szeretkezik.

Négyből egy magyar semmilyen módon nem szokott védekezni a szexuális együttlétek során, ha egy pár mégis odafigyel, akkor az esetek jelentős részében kizárólag a nők (38%) gondolnak a nem kívánt terhesség megelőzésére. A hölgyek több mint negyede nem tudja magát elengedni az együttlét során, ha nem használ megbízható fogamzásgátló módszert. A férfiak az óvszerre esküsznek, pedig a harminc éven aluliak fele szerint ez a legkényelmetlenebb a számukra. Ellenben a helyes alkalmazás esetén több mint 99%-os megbízhatóságú fogamzásgátló tablettát, spirált vagy hüvelygyűrűt szinte senki sem tartja zavarónak.

Dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója a felvilágosítás és az ismeretterjesztés szükségességére figyelmeztetett, mivel a magyarok még mindig nem elég tudatosak a családtervezés kérdésében. A művi terhességmegszakítás nagyon komoly lelki és egészségügyi megterhelést, kockázatot jelent a későbbi gyerekvállalás szempontjából, mégis 40 eset jut 100 élve szülésre. Ha tudatosabbá válunk és a tudatos védekezéssel elkerüljük a későbbi szövődményeket a következő évtizedekben akár milliókkal növelhetjük az ország népességét – mondta a tájkoztatón.

A szexuálisan aktív felnőttek 16%-a számára a védekezés elsősorban a nem kívánt terhesség elkerülése miatt fontos, míg 9% számára leginkább a nemi betegségek elkerülése a cél. A többség mindkettőt egyaránt fontosnak tarja, de férfiak körében több olyan is akad, aki jobban fél a nem tervezett gyerektől. A nemi úton terjedő betegségekkel szembeni védelem négyből egy férfi számára már az első alkalommal se fontos. A magyarok egyötöde pedig szinte azonnal megbízik a partnerében annyira, hogy nem tart a nemi betegségektől, és legfeljebb fogamzásgátlási céllal védekezik.

A párkapcsolatban élők egyharmadával fordult már elő, hogy kifejezetten gyermeknemzés érdekében voltak együtt partnerükkel, és minden századik magyar kizárólag ebből a célból szokott testi kapcsolatot létesíteni - derült ki a felmérésből.

(Az MSD Pharma Kft. rendelte felmérést az NRC készítette 1 200 lakos bevonásával, internetes módszerrel.)

Legolvasottabb cikkeink