• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ételintolerancia sújthatja a sörbarátokat

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Ki gondolná, hogy nem az alkohol, hanem a sörben lévő élesztő az oka a panaszoknak?

A sör sok embernél kiválthat puffadást, gyomorfájást, székelési panaszokat, de akár bőrpanaszokat, fejfájást is: ki gondolná, hogy ennek sok esetben nem az alkohol, hanem a sörben lévő élesztő az oka, amire az arra érzékenyek szervezete számos tünettel reagálhat? – figyelmeztet dr. Takáts Alajos gasztroenterológus klinikai főorvos.

A sörélesztő és a sütőélesztő egyaránt szerepel azoknak az alapanyagoknak a listáján, amelyekre az átlagosnál gyakrabban mutatnak ki a laboratóriumi ételintolerancia vizsgálatokban érzékenységet. A legnagyobb gyakoriságú ételérzékenységet kiváltó összetevők toplistáját ugyan a gabonafélék, a tej és a tojás vezeti, ám egyes esetekben olyan „gyanú felett álló" alapanyagokról derül ki, hogy emésztőszervi tüneteket, gyomorbántalmakat vagy székelési panaszokat okoznak, mint a borsó, a burgonya, a fahéj – vagy épp az élesztő.

– Akinél a vérből kimutatható az ételintolerancia, annak az esetek döntő többségében több alapanyagra is érzékenyen reagál a szervezete – magyarázza dr. Takáts Alajos. A gasztroenterológus tapasztalata szerint sokan évekig kínlódnak különféle panaszokkal, mire felmerül a gyanúja, hogy ételintolerancia is állhat a háttérben.

Az ételintolerancia ugyanis nem ételallergia, tehát az ominózus étel vagy ital elfogyasztása után nem azonnal jelentkeznek a tünetek, ezért nem is gondolnak ok-okozati összefüggésre az emberek.

Takáts Alajos hangsúlyozza: sokan szednek megmagyarázhatatlannak vélt, kimutatható szervi elváltozás nélküli panaszaikra puffadás elleni vagy gyomorfájdalmat enyhítő gyógyszereket, hashajtót vagy hasfogót, rendszeres fejfájásra fájdalomcsillapítót, próbálkoznak pattanásos vagy ekcémás bőrre különféle készítményekkel – mindeközben pedig tudtuk nélkül folyamatosan fogyasztják azokat az ételeket vagy italokat, amelyek a panaszokat kiváltják.

z ételintolerancia kezelése nem igényel semmilyen gyógyszert: a tapasztalatok szerint az ominózus alapanyagok étrendből való kiiktatásával akár évek óta fennálló tünetek is kezelés nélkül mérséklődhetnek, elmúlhatnak.