• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Etesse egészségesre babáját!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az egy éves szoptatási időszak után azt hisszük, hogy a gyerek most már „mindent ehet".

Ma már minden édesanya tisztában van a szoptatás fontosságával, a hozzátáplálás lépcsőiről is egyre többet olvashatunk, csak úgy, mint a tejalapú táplálás jelentőségéről 12 hónapos korig. Az első 1 év elteltével azonban hajlamosak vagyunk lazábbra engedni a táplálkozási gyeplőt, mivel a gyerek most már „mindent ehet". Ez a kijelentés részben igaz, hiszen a gyermeknek vannak már fogai, melyekkel mindent elrághat, de szervezetét igen megterhelheti a felnőtt menü, amely nem megfelelő arányban tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, melyekre egy kisgyermeknek szüksége van.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának idei táplálkozási felméréséből kiderült, az 1-3 éves gyermekeket ma úgy etetjük, hogy jó eséllyel rossz egészségű felnőtt válhat belőlük. Az eredmények szerint számos olyan táplálási hibát vétünk ebben a kritikus életkorban, melyek komoly következményekkel járhatnak. Érdemes odafigyelnünk arra, hogyan állítjuk össze gyermekünk étrendjét, hiszen a megfelelő arányok kialakításával számos hiánybetegséget, egészségügyi problémát megelőzhetünk.

Ha sorra szeretnénk venni a tápanyagokat, melyek kapcsán a legnagyobb az eltérés az ajánlott és a bevitt mennyiségek között, akkor a sóval kell kezdenünk. Általános egészségügyi probléma Magyarországon, hogy túl sok nátriumot fogyasztunk. Ennek legfőbb forrása a konyhasó (nátrium-klorid), amelyet nem csak az ételek közvetlen sózásával, hanem az élelmiszerek sótartalmával is elfogyasztunk. A gyermekorvosok kutatásából kiderült, hogy a kisgyermekek a napi só szükségletük (500mg) 300-400%-át fogyasztják el naponta. A hosszantartó túl sok nátrium fogyasztás emeli a vérnyomást és megterheli a kisgyermek veséjét. A sok só a vér sűrűségét emeli meg. A szervezet erre úgy reagál, hogy szomjas lesz, és sok vizet iszik, amíg a vér sűrűsége helyreáll, de ennek következtében megnő a keringő vér mennyisége az erekben. Több vér egy zárt rendszerben emeli a nyomást, a vérnyomást. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy gyermekünk ne fogyasszon túlzottan sós ételeket az első három évben, ezzel nem csak a magas nátrium bevitelt kerülhetjük el, de kialakíthatjuk a pici felnőttkori ízlését is.

Kalcium

A szervezet csont, fog fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium. Sajnos, a vizsgálati eredmények alapján a kisgyermekek 30%-a kevesebbet fogyaszt, mint a napi szükséglet 70%-a, ami súlyos problémákat vetít előre. Kalcium hiányos táplálkozás esetén a fogak, és a csontok sűrűsége csökken, ami korai csontritkuláshoz vezethet. Ma már az is bizonyított, hogy magas vérnyomás betegség kialakulása gyakoribb a túl kevés kalciumot fogyasztók között.

A hazai táplálkozási ajánlások szerint már 1 éves kortól napi 4-5 dl tejalapú italt vagy annak megfelelő tejterméket (3 dl joghurt/kefir vagy 50 g túró vagy 20-30 g sovány sajt) kell fogyasztanunk egész életen át, hogy csontjaink elég erősek maradjanak. Ebben a korban még kiemelten fontos a tejalapú táplálás. A túl korai tehéntej adás fokozza bizonyos betegségek (allergia, cukorbetegség) kialakulását. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a kicsi 2-3 éves kora előtt ne fogyasszon rendszeresen tehéntejet. A gyermekorvosok a tej pótlására tejalapú gyerekitalt javasolnak, mert ennek kalcium tartalma megfelelő. A kalcium forrásai a tejtermékek, tejalapú gyermekitalok, mák, szezámmag.

Vas

A vas egyik legfontosabb szerepét a vérképzésben tölti be, de ezen felül kisgyermekkorban az agy és az idegrendszer, tehát a szellemi fejlődésben is aktívan részt vesz. A vizsgálat eredményei szerint a kisgyermekek 80%-a vashiányosan táplálkozik. A gyerekek harmada pedig kritikusan alacsony vasmennyiséget fogyaszt. Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, de a vashiány következményei visszafordíthatatlanok lehetnek. A megoldás a csecsemő- illetve a kisdedkori vashiány megelőzése, mégpedig vasban dús étkezéssel.

Vasban gazdag élelmiszerek közé tartoznak pl. a májfélék, vörös húsok, brokkoli, lencse, tejalapú gyerekitalok, mák stb.

A vas felszívódásáról azonban tudni kell, hogy az állati eredetű élelmiszerekből hasznosul a leginkább, azaz 15%-ban, míg a növényekből csupán kb. 5%-uk. Ezen felül a vasban gazdag növények (pl. spenót) oxálsavat is tartalmaznak, mely meggátolja a vas felszívódását. Tehát, a vasat megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend minden esetben tartalmazzon állati eredetű élelmiszereket!

A tehéntejben nagyon kevés a vas, ráadásul a túl korai tehéntej adás fokozhatja az allergia és a cukorbetegség kialakulását, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a kicsi 2-3 éves kora előtt ne fogyasszon rendszeresen tehéntejet. Ahhoz, hogy elkerüljünk a vashiányt, 1 éves kor felett helyettesítsük a tejet tejalapú gyerekitallal, mely megfelelő mennyiségben és jól felszívódó formában tartalmazza a vasat.

D-vitamin

A kutatás eredményei alapján a gyerekek 90%-a kevesebb D-vitamint fogyasztott, mint szükséges. A kalciummal együtt a csontok és fogak fejlődésében fontos zsíroldékony vitamin, hiánya csontfejlődési zavarokhoz vezethet.

A D-vitamin a nap ultraibolya sugárzásának hatására a bőrben is képződik elő-vitaminjából. Megfelelő táplálkozással és kis napozással könnyen gondoskodhatunk a D-vitamin bevitelről.

D-vitamin elő-vitamin forrásai pl. a tengeri halak (hering, lazac, makréla, szardínia), D-vitamint tartalmazó margarinok, tőkehalmáj olaj, tojássárgája, gyermekek számára készült termékek, tejalapú gyerekitalok. A D-vitamin a kalcium felszívódásában is fontos, segítő szerepet játszik.

Az egészséges felnőttkor gyökerei a gyermekkorban találhatóak meg, ezért fontos, hogy gyermekünk étrendjét az első három évben megfelelően alakítsuk ki. A gyerek nem kis felnőtt, ezért nem eheti azt, amit szülei. Ha már kicsi kortól kezdve odafigyelünk a kicsik, vas, kalcium és D-vitamin bevitelére, akkor nagy eséllyel olyan hiányállapotokból eredő betegségeket előzhetünk meg, melyek a későbbi egészségre is kihathatnak. A só megfelelő adagolásával pedig már kicsi kortól egészséges irányba formálhatjuk gyermekünk ízlését.

Legolvasottabb cikkeink