• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ez a betegség is állhat a gyakori puffadás hátterében

Egészségmagazin 2019.03.26 Forrás: Budai Allergiaközpont
Ez a betegség is állhat a gyakori puffadás hátterében

A SIBO tünetei nagyon hasonlítanak a laktózintolerancia és az irritábilis bélszindróma által okozott panaszokhoz.

Az egyes bélszakaszok baktériumflórája eltérő, hiszen különböző feladatokat látnak el. Ha ez valamilyen okból felborul, és a vastagbél baktériumai a vékonybélbe kerülnek, többek között a sokakat érintő kellemetlen tünet, gyakori puffadás is jelentkezhet. A kontaminált vékonybél szindróma nevű betegség okairól és kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa  számolt be.


Emésztés és felszívódás
A gyomorba jutott, emésztőnedvekkel keveredett táplálék a vékonybélben folytatja útját. Itt találhatóak a bélbolyhok, ezen a bélszakaszon történik a fehérjék, zsírok és szénhidrát lebontása, a tápanyagok legnagyobb részének emésztése és felszívódása. A vastagbél nyálkahártyáján nincsenek bélbolyhok. Emésztőenzimek nem választódnak ki, hiszen itt emésztés már nem megy végbe. A bélszakasz fő feladata a víz, a különböző ionok és ásványi anyagok felszívása.


A puffadás oka
A vastagbélben nagy mennyiségű baktérium él szimbiózisban a szervezettel. Ha valamilyen oknál fogva például az emésztőrendszer mozgása lelassul, lecsökken a gyomorsav termelődés vagy a vékonybélen szűkületek, sipolyok alakulnak ki, a vastagbél baktériumai a vékonybélbe jutnak, és megjelennek a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) tünetei.


A SIBO tünetei

• hasi fájdalom

• puffadás

• hasmenés

• székrekedés

• korai teltségérzés

• fogyás


Kiket veszélyeztet?
A SIBO gyakrabban alakul idősebbeknél, gyomorsav csökkentő készítmények tartós szedésének következtében, antibiotikum kúrát, vagy korábbi bélműtétet követően, de növeli a kockázatát a rendszeres alkoholfogyasztás is. Bizonyos betegségek esetén is gyakrabban jelentkezik. Hajlamosabbak rá a cukorbetegek, cöliákiások, autoimmun-, pajzsmirigy és Crohn-betegségben szenvedők.


Gyakran összekeverik más betegségekkel
A SIBO tünetei nagyon hasonlítanak a laktózintolerancia és az irritábilis bélszindróma által okozott panaszokhoz. Ahhoz, hogy ezeket ki lehessen zárni, a kivizsgálás során laktulóz vizsgálatot végeznek.

„Ha valakinél a tünetei alapján felmerül a kontaminált vékonybél szindróma gyanúja, akkor laktulóz hidrogén kilégzési teszttel lehet kizárni vagy megerősíteni a diagnózist. Ezzel a vékonybélbe jutott, vastagbél baktériumok által előidézett erjedéses folyamatok létét lehet igazolni.” 

A vizsgálat során laktulózt tartalmazó tesztoldatot kell elfogyasztani, majd ezt követően 20 percenként lélegezni egy diagnosztikai készülékbe, mely a kilélegzett levegő hidrogén tartalmát rögzíti. A vizsgálat időtartama átlagosan 120-180 perc. A készülék által jelzett értékek és a vizsgálat során fellépő panaszok egybevetésével hozható meg a diagnózis.


Puffadás ellen: a SIBO kezelésének lépései
Mivel az immunrendszerünk 80 százaléka a bélrendszerben található, ezért nagyon fontos mielőbb helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. A panaszok megszűnéséhez a bélbaktériumok eredeti állapotát kell visszaállítani a szervezetben. Ehhez szükség lehet antibiotikum és probiotikum kúrára és diétás étkezésre is.

Legolvasottabb cikkeink