• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Ezek az allergiás asztma tünetei gyerekeknél

Egészségmagazin 2022.06.10 Forrás: Tüdőközpont
Ezek az allergiás asztma tünetei gyerekeknél

Allergiás asztma esetén az allergia elleni terápia mellett a gyermek asztmáját is kezelni kell.

Az allergiás betegségek számának emelkedésével egyre inkább jellemző, hogy már kisgyermekkorban is megjelennek az allergiás asztma tünetei. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok utalhatnak arra, hogy a gyermeknél allergia és asztma is fennáll.

Gyakori köhögés, légzési panaszok pollenszezonban

A felsőlégúti allergia, másnéven szénanátha tünetei már 2-3 éveseknél is megjelenhetnek, az allergiások számának emelkedésével pedig a gyerekek körében is egyre gyakoribbak a tünetek. A szénanátha orrfolyást, tüsszögést, szem- és orrviszketést, orrdugulást, könnyezést okozhat. Ezt a tavaszi és nyári időszakban elsősorban a szabadban szálló virágpor, vagyis pollenek okozzák, de kiválthatja más allergén is, ami az év bármely időszakában okozhat panaszt, így tavasszal és nyáron is. Ilyen allergének a házipor, a penészgomba vagy az állati szőrök és hámsejtek.

Az allergiás asztma tünetei

Ha az allergiás szenzitizáció nemcsak szénanáthás, hanem asztmás tüneteket is eredményez, akkor már nem felsőlégúti allergiáról, vagy szénanátháról, hanem allergiás asztmáról beszélünk. Ilyenkor a két betegség egy időben van jelen a betegnél, vagyis megvannak a szénanáthás tünetek, de emellett a gyerekeknél asztmás panaszok - mellkasi szorító érzés, köhögés, nehézlégzés, légszomj, fulladás érzés, sípoló kilégzés is jelentkezik.

A két betegséget együtt kell kezelni

Allergiás asztma esetén az allergia elleni terápia mellett a gyermek asztmáját is kezelni kell. Ehhez asztma inhalátort kell használni, pontosan az orvos által felírt adagolásban. A gyógyszer hatóanyagai segítenek az asztmás légutak gyulladását enyhíteni és a hörgők beszűkülését csökkenteni, így rendszeres alkalmazásuknak köszönhetően az asztmás tünetek megszűnnek vagy legalábbis csökken a gyakoriságuk. Az asztma nem gyógyítható, de kezelhető. Megfelelően beállított, személyre szabott terápiával a tünetek nem zavarják a gyerek mindennapjait, sportolhat is mellette.

Elmúlhat az asztma?

Általánosságban elmondható, hogy minél fiatalabb korban jelentkezik az asztma, annál nagyobb az esély arra, hogy a gyermek idővel – általában a serdülőkor végére - kinövi a betegséget. Dr. Somogyi Éva hozzátette, hogy ez elsősorban a nem súlyos asztmás gyerekeknél következhet be, és inkább azoknál, akiknél a családban nincs allergiás betegség – így kisebb az esély öröklött genetikai hajlam jelenlétének, ami növelné a betegség kialakulásának kockázatát – és az allergiás hajlam hiányában az asztmás tüneteik inkább csak légúti fertőzések kapcsán jelentkeznek. Előfordul azonban, hogy a kisiskolás-serdülő korra megszűnőztmás tünetek később, felnőttkorban visszatérnek. Ilyenkor tanácsos ismét tüdőgyógyászhoz fordulni.

Legolvasottabb cikkeink