• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezt sem érdemes túl későn elkezdeni

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Egy nő hiába sportos, fiatalos, 40 évesen a petesejtjei már csak feleolyan termékenyek, mint egy 30 évesnek.

Egy nem túl optimista jóslat szerint eljöhet az az idő, amikor természetes úton már nem is születnek gyermekek, csak mesterségesen. Remélhetőleg ez a jövendölés soha nem következik be, de kétségtelen az utóbbi néhány évtizedben drasztikusan nőtt a meddő párok száma főleg a fejlett országokban, azon belül is különösen Közép-Kelet-Európában.

Magyarországon például a becslések szerint akár 300 ezer pár is lehet akarata ellenére gyermektelen. A Róbert Károly Magánkórház meddőségi szakemberei nőnapi tájékoztatójukon hívták fel a figyelmet a problémára, és a tudomány fejlődésének köszönhető egyre tágabb körű megoldási lehetőségekre.

Magyarországon minden ötödik pár küzd meddőségi problémákkal. Az adatok alapján a gyermektelenség oka ugyanolyan arányban köthető a férfiakhoz, mint a nőkhöz: 40-40 százalék, 20 százalékban pedig mindkét félnél jelentkezik valamilyen probléma.

A pár mindkét tagjánál megfigyelhető, hogy míg korábban valamilyen szervi probléma, például férfi ivarsejtek hiánya, rossz minősége, a herecsatorna-elzáródás, a nőknél a petevezeték elzáródása, a peteérés, illetve a méhüreg rendellenessége volt a meddőség oka, addig ma már sokkal inkább a civilizációs ártalmak tehetőek felelősség a gyermektelenségért.

Az ilyen szerzett meddőség kialakulhat a káros környezeti hatások, a környezetszennyezés, a helytelen étkezés és az ezek következtében kialakuló autoimmun megbetegedések, a pajzsmirigy működését és a szénhidrátháztartást érintő zavarok.

Például tudományosan még nem megmagyarázható változás, hogy a korábbi sokkal gyakoribb pajzsmirigy túlműködés helyett manapság a nőknél sokkal jellemzőbb a pajzsmirigy alulműködés, amely negatívan befolyásolja a teherbe esést, s amely változás egyértelműen környezeti hatásra következett be - mondta a tájékoztatón dr. Skriba Eszter, a Róbert Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa, meddőségi specialista.

Igaz, a másik nem fogamzó képességén is sokat rontottak a civilizációs hatások: a férfiak spermaszáma az elmúlt negyven évben 60 százalékkal csökkent. Ebben minden bizonnyal szerepet játszik a kevés mozgás, a stressz, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a dohányzás, a környezetszennyező anyagok, kemikáliák és az ülőmunkák elterjedése is.

A legalapvetőbb probléma azonban az, hogy a párok egyre idősebb korban vállalnának gyermeket, gyakran akkor, amikor már a meddőségi centrumokban sem biztos, hogy segíteni tudnak. A megváltozott nemi szerepek miatt a tanulás a karrierépítés miatt egy nő gyakran csak 40 körül érzi úgy, hogy eljött az idő a családalapításra. Ezt igazolja, hogy a lombikprogramra jelentkezők 50 százaléka 40 év feletti. De egy nő hiába nagyon sportos, fiatalos, 40 évesen a petesejtjei már csak feleolyan egészségesek, mint egy 30 évesnek. 45 év felett pedig már csak elvétve találni egy-egy ép petesejtet.

Skriba Eszter szerint "a nőknél az életkor a legfontosabb, hiszen az életkorral nő a kromoszóma-rendellenességek kockázata, a petesejtek minősége leromlik, genetikailag gyakran már nem egészségesek. Ennek az az oka, hogy a petesejtekben található DNS az idő előrehaladtával tönkremegy, egyre több hiba marad az örökítőanyagban. S habár a korszerű meddőségi eljárások fantasztikus lehetőséget kínálnak a gyermektelen pároknak, ezek is a meglévő ivarsejtjeikre épülnek. Az időt sajnos mi sem tudjuk becsapni, ezért számolnunk kell vele: meg kell találni a középutat a biológiai lehetőségek és a társadalmi elvárások között."

S ha 45 fölött már nem is ajánlják a nőknek a saját petesejt beültetését, számos lehetőséget tudnak már kínálni a meddő pároknak a centrumok. A mesterséges megtermékenyítések 25-30 százaléka sikeres, ezzel az európai középmezőnyben vagyunk. Egyébként hazánkban meddőségi beavatkozás segítségével évente 4 ezer gyermek jön a világra, ez a teljes születésszám 4-5 százaléka.

Varga Erika, a Róbert Károly Magánkórház vezető biológusa felvázolta, milyen tudományos fejlődés történt az utóbbi 150 évben ezen a területen, a hímivarsejtek, embriók, petesejtek lefagyasztásától, a lombikprogramon át egészen mostanáig, amikor már azt kísérletezik, hogyan lehet jobbá tenni, hogyan lehet "csinálni" ivarsejteket. Például a tudomány mai állása szerint, génmanipulációval akár ki is lehetne zárni örökletes betegségeket, de ilyenkor rögtön felmerülnek etikai kérdések.

A meddő pároknál jelenleg a leggyakoribb úgynevezett asszisztált reprodukciós technika: az inszemináció és a lombikprogram. Az inszeminációnál a petesejt megtermékenyítése a méhen belül zajlik, a másiknál méhen kívül, lombikban, laborkörülmények között. Ismertebb nevén ez a lombikbébi-eljárás (IVF). Ezt is már kétféleképp végzik: az egyiknél a Petri-csészében lévő petesejtre válogatás nélkül ráengedik a hímivarsejteket, a másiknál, az úgynevezett ICSI-nél viszont a legmegfelelőbbnek tartott spermiumot juttatják be a petesejtbe. A lombikbébi-eljárásokon belül manapság az ICSI aránya egyre nagyobb. (Az országban működő 13 meddőségi centruma közül 10-ben az állam egy páciensnél összesen 6 inszeminációt és 5 lombikprogramot támogat.)

Varga Erika is azt hangsúlyozta: a lombikprogram sikeressége is az életkortól függ: 30 éves kor körül a saját petesejttel történő megtermékenyítés még az esetek felében sikeres, átlagosan 2-3 lombikkezelés szükséges a várt eredmény eléréséhez. 40 évesen már csak az esetek negyedében, utána pedig a sikerességi arány meredeken zuhanni kezd. 45 év felett a lombikprogram már nem is javasolt, hiszen később szövődményei lehetnek: trombózis vagy akár emlődaganat is kialakulhat. "Érdemes lenne tudatosítani, hogy gyermekvállalás szempontjából, biológiai szempontból a nőknél 22–26 év között van az ideális kor. Ezt az időkaput tolja egyre messzebb a társadalmilag meghatározott optimális kor, és ez is közrejátszik abban, hogy a meddő párok 25%-a minden segítség ellenére gyermektelen marad".

Legolvasottabb cikkeink