• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fáj a vesém, mit vegyek be?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Amíg orvoshoz jutunk a panasszal, jó lenne valahogy csillapítani a fájdalmat. Hogyan?

Sokan életükben akkor kezdenek el először gondolkodni azon, hogy pontosan hol is helyezkedhet el a veséjük, amikor hátul, a derekukban, belül fájdalmat éreznek. Addig is, míg orvoshoz jutunk a panasszal, jó lenne valahogy csillapítani a fájdalmat – ennek lehetőségeiről kérdezte a vesebetegseg.hu Dr. Komáromi Zoltán háziorvost.

Az első, amin érdemes elgondolkodnunk, hogy érte-e valami sérülés, fizikai behatás azt a területet, megütöttük-e, meghúzódott-e, ráestünk-e – mert ha igen, akkor húzódás, zúzódás okozhat fájdalmat, nem a vese. Ebben az esetben krémekkel, a testrész kíméletével segíthetjük a gyógyulást.
Ha nem történt sérülés, akkor gyanakodhatunk a vesé(i)nkre. Ha pedig valamilyen vizeléssel kapcsolatos panaszunk is van, akkor szinte biztosan ezzel van baj. Ha túl sűrűn kell pisilnünk, vagy éppen hogy egy jó ideje nem vagyunk képesek kiüríteni a hólyagunkat, ha véres a vizeletünk vagy fájdalmas, ha láz is kíséri, ha beödémásodik az arcunk vagy lábunk, akkor irány az orvos!
Ám mivel a tünetek néha a legrosszabbkor, este, éjjel vagy hajnalban jelentkeznek, ezért jó tudni, hogy mit tehetünk addig is, míg orvoshoz nem jutunk.

Elsősegély vesepanaszoknál
Ha a vizelet elakadt, akkor nagy baj lehet – ekkor nem szabad húzni az időt: mentőt kell hívni, mert a hólyag szét is repedhet. Nem nagyon van idő gyógyszereket keresgélni, de a szokásos, erős fájdalomcsillapító bevehető, míg kiér a mentő.

Ha vesekőről van szó, akkor egyoldali fájdalmat érez a beteg, de olyan erőset, ami a szüléshez hasonlítható, kisugározhat egészen a combokig. Gyakran hányinger kíséri – márpedig ez nehezíti a gyógyszerek bevételét. Ezért ilyen esetben előbb a hányingert kell megszüntetni – ezt leginkább kúppal érdemes: recept nélkül kapható hányinger-csillapítót kell használni ilyen esetben. Eltelhet 15-20 perc is, mire a hányinger csillapodhat annyira, hogy a beteg be tudja venni a tablettát. Ilyenkor valamilyen erős fájdalomcsillapítót és görcsoldót kell keresni az otthoni készletből.

Ha ezek hatására a fájdalom elviselhetővé válik, akkor próbáljunk kényelmes pozíciót találni, elaludni, várjuk ki a reggelt, és menjünk orvoshoz. Ha azonban a fájdalom nem szűnik, akkor orvost kell hívni, vagy ügyeletre kell juttatni a beteget. - Ilyen esetben a kollégák nem szoktak háborogni az éjszakai riasztás miatt sem, főleg, ha kiderül, hogy a fájdalom most jelentkezett, és csillapítók szedésére sem múlt el – tette hozzá Dr. Komáromi Zoltán. Az orvos már vénásan adja be a gyógyszereket, így elkerülhető a hányinger miatti öklendezés.

Ha láz és zavaros vizelet jellemzi a panaszokat, akkor a sok folyadék mellett szintén általános láz- és fájdalomcsillapító lehet az első – az orvos pedig majd antibiotikumos kezelést alkalmaz.
A meleg vizes fürdő nem mindig segít – ha például gyulladás van, akkor még rá is erősíthet. Ezt tehát nem ajánlja Komáromi doktor.

További fájdalmak és részletek