• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fejben dől el, hogy meddig tart a fájdalom

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Ugyanazzal a panasszal valaki szinte azonnal felépül, másnál vizont krónikussá válik a fájdalom.

A jelenséggel összefüggésben Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa arról a kutatásról beszélt, amely szerint a hátfájdalomra adott reakció jórészt fejben dől el.

A krónikus fájdalom megjósolható

Egy új, a Northwestern University Feinberg School of Medicine által végzett kutatásból kiderül, hogy annál nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus fájdalom, minél inkább kommunikál egymással az agy két területe: az érzelmekért és a motivációért felelős agyi szekciók. Ezen eredmény alapján akár új terápiák is kifejleszthetők a makacs fájdalom ellen, amellyel csak az Egyesült Államokban 30-40 millió ember küzd.

Az úgynevezett frontális agykéreg és az agy „jutalomközpontja", a nucleus accumbens közti interakció szintjét vizsgálva, a tudósok 85 százalékos biztonsággal előre tudták vetíteni, a kutatás mely résztvevőinél alakul ki krónikus fájdalom. A kutatók szerint most először lehet megmagyarázni, hogyan lehetséges, hogy az egyik ember nagyon gyorsan felépül ugyanabból a kiinduló fájdalomból, amelyből a másik krónikus jelenséget generál.

Az emocionális agy a „felelős"

Maga a sérülés nem elégséges magyarázata a később kialakuló fájdalomnak. Az alapjelenséget mindenképpen kombinálni kell az agy állapotával, hogy következtetni lehessen a páciens reakciójára – derül ki a tíz éven át tartó kutatásból, melyben 40, hátfájdalomtól szenvedő résztvevőt vizsgáltak többek közt agyi CT-vel.

Minél emocionálisabban reagál az agy az eredeti sérülésre, annál valószínűbb, hogy a fájdalom fennmarad a sérülés gyógyulása után is. Lehet, hogy ezen agyi területek eredetileg is felfokozottabban működnek bizonyos személyeknél, de az is lehet, hogy környezeti hatások miatt reagálnak magasabb szinten a sérülésre. A jutalomközpontnak fontos szerepe van abban, hogy megtanítsa az agy többi részének, hogy reagáljon a külvilágra és hogyan értékelje azt. Sőt, ez a központ éppen a fájdalomjelzést használva vezeti rá az agy többi részét a krónikus fájdalom kifejlesztésére.

Ez a felfedezés azért is óriási jelentőségű, mert Amerikában a krónikus fájdalmak kezelésére költenek a legtöbbet, ám eddig nem volt az állapotnak tudományosan is alátámasztott terápiája.

A szakszerű kezelés lehet eredményes

- Akár heveny, akár krónikus hátfájdalomról van szó, mindenképpen szükséges felkeresni a szakembert, a pontos diagnózis meghatározása miatt. Ugyanis csak erre épülhet a biztonságos és hatékony gyógyítás – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd szakorvosa. - Ennek alapja a gyógytorna és az egyénre szabott mozgásprogram, valamint a korszerű fizioterápia és fürdőkezelések, de szükség esetén része kell, hogy legyen a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, vagy végső, súlyos esetben akár a műtét is. A szakszerű gyógytorna egyrészt segít a további romlás megelőzésében, másrészt mert a gyógyulásban is igen nagy szerepe van. A lelki tényezők feltárása és szakszerű kezelése szintén fontos eleme a gyógyulási folyamatnak.

Legolvasottabb cikkeink