• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Felhőbe megy a gyógyítás

Lapszemle 2018.08.08 Forrás: Computerworld
Felhőbe megy a gyógyítás

A GE Healthcare a GE 19 milliárd dolláros egészségügyi üzletága; több mint hetven éve van jelen az iparágban.

A GE Healthcare termékportfóliója a röntgenberendezésektől a CT-, MR- és sebészeti képalkotó berendezéseken keresztül az orvosi diagnosztikai és betegmegfigyelő rendszerekig terjed, de részt vesz a gyógyszer- és a biofarmakológiai gyártási technológiák fejlesztésében, élettudományi kutatásokban is.  A Computerworld Ferik Attilát, a cég fejlesztési igazgatóját kérdezte. 

COMPUTERWORLD: Mindezek közül mely területeken tevékenykedik a magyarországi fejlesztőközpont?

FERIK ATTILA: A GE Healthcare 2000-ben nyitotta meg fejlesztési központját Magyarországon. Legkorábban a CT-, MR-, PET- és röntgenképek utólagos feldolgozását és analitikáját segítő fejlesztésünk kezdődött meg. Azóta sok újat indítottunk el; ilyen a felhőalapú analitikai és egészségügyi intézményi folyamatmenedzsment, gyógyszerkutatást és gyártást támogató rendszerek vagy éppen a professzionális sportot egészségügyi oldalról kiszolgáló megoldások.

CW: Mennyi a hazai hozzáadott érték egy-egy fejlesztésben, és mekkora a mozgásterük?

FA: Fejlesztési munkáink magukban foglalják a termék definícióját, műszaki tervezését, implementációját, tesztelését és a felhasználók támogatását. Termékeinket a világ több mint 150 országában értékesítjük, és ezek között az egészségügyi képek elemzését támogató megoldásunk piacvezető a világon. Fontosnak érzem, hogy csak olyan munkát végezzenek a kollégáim, ami nagy hozzáadott értéket jelent, és amiben ki tudják aknázni a tudásukat. Általában a műszaki megvalósítás teljesen a kezünkben van, termékdefiníció esetén egyeztetünk többet a globális csapattal.

CW: A magyar kutatók milyen műszakitechnológiai háttérrel rendelkeznek? Eltér-e ez a háttér a General Electric bármely más leányvállalatáétól?

FA: Mi is ugyanazokat a technológiákat, programozási nyelveket használjuk, mint bárki bárhol máshol a világon. Az eltérést abban látom, hogy a magyar kutatók és fejlesztők nagyon jó analitikai képességekkel rendelkeznek. Jól meg tudják becsülni egy feladat komplexitását, és ehhez mérten készítik el a terveket is, figyelembe véve a lehetséges hosszú távú igényeket és a karbantarthatóságot. Mindez nagyon jó minőséggel társul. Ez egyedi kombináció, hiszen azt a terméket szállítjuk határidőre, amit a felhasználó vár, olyan minőségben, ami lehetővé teszi, hogy folyamatosan új funkciók fejlesztésével egészítsük ki.

CW: A betegellátásban hatalmas adatmennyiség keletkezik. Mit jelent az e-egészségügyben a bigdata-forradalom?

FA: Az iparág csak az elmúlt években ébredt rá, mekkora érték ez az adatmennyiség. A GE Healthcare stratégiai célja a Precision Medicine, vagyis a személyre szabott gyógyítás elősegítése. Ehhez elengedhetetlen az összes keletkező adat begyűjtése és feldolgozása, ami a kutatóink által kifejlesztett mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra épülő algoritmusok segítségével lehetővé teszi, hogy a beteg a számára leginkább megfelelő ellátásban részesüljön a lehető legrövidebb idő alatt. Okos algoritmusaink segítségével a munkavégzés hatékonyabbá válik, és még a várólisták is rövidülhetnek.

CW: A sötét weben immár az ellopott betegadatok érik a legtöbbet. A következő generációs egészségügyi berendezések szilárdabb adatvédelmet tudnak majd biztosítani?

FA: Nemcsak az új termékeket, de a meglévőket is folyamatosan fejlesztjük, hogy megfeleljenek a lehető legszigorúbb biztonsági követelményeknek. Felhőalapú szolgáltatásaink még jobban ki vannak téve a támadásoknak. A fejlesztések során mindent bevetünk, amit csak tudunk. Már a tervezéskor prioritást élvez a biztonság a funkcionalitás mellett. Aktív és passzív eszközöket használunk a biztonság eléréséhez, és külső csapatokat is megbízunk, hogy próbálják meg feltörni a rendszereinket.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink