• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fertőzések követik a nagy meleget

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az elkövetkező napokban nyári meleg várható, ami miatt nem csak a betegeket intik a szakemberek fokozott óvatosságra.

Szalmonella
Az idejekorán beköszöntött nyárral egyre inkább megnő az ételfertőzések kockázata is. A szakemberek szerint a jó idő beköszöntével jócskán megnő a szalmonella baktérium törzsek által okozott ételfertőzések lehetősége. Mint az a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatójából kiderül, az élelmiszerek által közvetített bakteriális megbetegedések sorában a szalmonellózis számít hazánkban (is) a leggyakrabban előforduló zoonózisnak, azaz emberre is átterjedő állatbetegségnek.

Az ismertető szerint a fertőzés miatti megbetegedések 80 százalékát a Salmonella Euteritidis törzsek okozzák, míg a kórképek 5-5 százalékáért a Salmonella Typhimurim és a S. Infantis a felelős. Miután a megbetegedések Európától Amerikáig egyre gyakoribbak, az ételfertőzéseket okozó baktérium elleni védekezés jogi szabályozása az elmúlt években jelentősen megváltozott. Az Európai Unió illetékes bizottsága a 92/117/EGK számú irányelvében rögzítette a tagállamok ide vonatkozó teendőit.

Az unió, a tagállamok számára nem csak jelentési feladatokat írt elő, hanem minden országot módszertani ajánlásra is kötelezett. E hivatalos, hatásvizsgálatok nyomán összeállított dokumentum elkészítése hazánkban az MTA Szalmonella-ellenőrzési Főosztály feladata volt.

Így, az adott kritériumok figyelembe vétele mellett összeállított, úgynevezett minőségbiztosítási szabályozó rendszer ma már a hazai baromfiipar egészét lefedi.

Az átfogó vizsgálatok során derülhetett fény például arra, hogy a Magyarországon tenyésztett brojler baromfi állomány 65,8 százaléka szalmonellával volt fertőzött, melynek hátterében leggyakrabban a S. enteritidis törzs állt. A tanulmány kitér arra is, melyek azok az élelmiszerek, melyek kezelése fokozott elővigyázatosságot igényel.

E szerint a fertőzés közvetítésében legnagyobb szerepe az élelmiszerek közül a tojásnak, a baromfihúsnak, a kolbásznak, a hidegkonyhai készítményeknek, valamint a fagylaltnak van. (Ez utóbbi esetében kedvező tendencia, hogy ma már egyre kevesebb helyen használnak a cukrászok tojást a fagylalthoz, hiszen a látványosan feldíszített rekeszekből többnyire jégkrémeket, parfékat kínálnak.)

A minisztérium külön felhívja a figyelmet arra: a szalmonella törzsek rendkívül ellenállóak, ezért hetekig, hónapokig életképesek maradnak, sőt kedvező körülmények között el is szaporodnak. Fontos még tudni: kiemelt óvatossággal ajánlott kezelni a mélyhűtött élelmiszereket, hiszen a fagyasztást akár hónapokkal is túlélik a kórokozók. Az pedig főzés közben alapszabály: a kész étel semmiképpen nem érintkezhet azokkal az eszközökkel, amelyeket mondjuk a még nyers csirke feldarabolásához használtunk.

A szalmonella baktériumok viszont a sütést, a főzést már rosszul tűrik, a hő hatására gyorsan elpusztulnak. Ennek ellenére fontos, hogy a már megfőzött, de időközben kihűlt ételt fogyasztás előtt minden esetben gondosan (magas hőmérsékleten) fel kell melegíteni. De a frissen vásárolt tojást – melynek héja fényes- sem tanácsos három hétnél tovább tárolni.

A hőmérséklet emelkedésével, a nyár közeledtével pedig érdemes lemondani a lágy tojások fogyasztásáról, emellett óvatosan kell nassolni a majonézes hidegkonyhai ételekből. A krémes süteményeket pedig felejtsük el nyáron, hagyjuk meg azokat télre, igazi depresszióűző csemegének.