• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fitoösztrogének a táplálkozásban - előnyök, hátrányok

Egészségmagazin 2022.09.07 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Fitoösztrogének a táplálkozásban - előnyök, hátrányok

Mielőtt az étkezésébe beépíti nagyobb mennyiségben, fontos, hogy előtte beszéljen dietetikusával, mivel a hatást több tényező is befolyásolja!

A fitoösztrogénekről egyre többet hallani, sőt, sokan külön diétát is építenek rá. De vajon tényleg annyi előnnyel bír? Léteznek hátrányai? Ezeket kérdeztük meg Drégely Anikótól, a Nőgyógyászati Központ dietetikusától.

Mik azok a fitoösztrogének?

A fitoösztrogének a természetben előforduló, polifenolos, nem szteroid növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg és/vagy funkcionálisan hasonlóak az ösztrogénhez/ösztradiolhoz. Mivel képesek kötődni az ösztrogén alfa- és béta-receptoraihoz, ezért a fitoösztrogének hatással lehetnek minden olyan folyamatra, amelyeket befolyásolni tud az ösztrogén.

A fitoösztrogénekhez tartoznak az izoflavonok, a sztilbén, a kumesztán és a lignánok- ezek közül az izoflavonoidok és a lignánok alkotják a két fő típust.

Bár a legtöbb kutatás a pozitív hatásokra mutat rá, bizonyos esetekben a fitoösztrogének blokkolhatják vagy megzavarhatják azokat a folyamatokat a szervezetben, melyeket az ösztrogén befolyásol. Éppen ezért, még mielőtt az étkezésébe beépíti nagyobb mennyiségben, fontos, hogy előtte beszéljen dietetikusával, mivel a hatást több tényező is befolyásolja!

A fitoösztrogének pozitív hatásai

Az élelmiszerekben található fitoösztrogének segíthetnek enyhíteni az olyan állapotokat, melynek során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek (pl. PCOS). Az ösztrogénszint menopauza során is csökken, így ezen anyagok jelentősen enyhíthetik a klimaxos tüneteket. Egy 2014-es tanulmány például azt mutatta, hogy a fitoösztrogének jelentősen csökkentették a hőhullámokat, ráadásul hozzájárult a csontritkulás megelőzéséhez, a megfelelő csontsűrűség fenntartásához is. Mindemellett nem elhanyagolható a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk sem, hiszen egyrészt mérséklik a koleszterinszintet, másrészt védik az ereket az “elzsírosodástól”.

Véd a ráktól vagy sem?

Igen megosztja a kutatókat az a kérdés, hogy vajon a fitoösztrogének segítenek a rák kialakulása ellen, vagy pont, hogy generálja a kóros sejtburjánzást? Az egyértelmű válaszhoz még további vizsgálatok szükségesek, hiszen mindkét állításra léteznek alátámasztott kutatások. A legfrissebb tanulmányok inkább a preventív hatásokról számolnak be, azon belül is a szója mellrák/endometrium/prosztata/vastagbélrák elleni hatásairól. Éppen ezért azok, akik hajlamosan a rákos megbetegedésekre, táplálékkiegészítő formájában inkább kerüljék a fitoösztrogének plusz bevitelét, ám az étrendjükbe bátran beleépíthetik.

Drégely Anikó, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa elmondta, napi 10 mg biztonságos forrásból (étrend-kiegészítő) származó izoflavonoid képes lehet enyhíteni a menopauzás panaszokat. Emlő daganat esetén azonban kontraindikált!

Magas fitoösztrogén-tartalmú ételek

•         Szója

•         Szójacsíra

•        Lenmag

•        Szezámmag

•         Vöröshere, lucerna

•         Bogyós gyümölcsök

•         Hüvelyesek