Első körben lekvár, méz, gabonapehely és ásványvíz kapta meg az Egészségbarát védjegyet.
Lekvár, méz, gabonapehely és ásványvíz kapta meg az elsők között az „Egészségbarát" minősítést az Egészségügyi Minisztérium programjában. A kezdeményezés célja a védjegy feltüntetésével, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat választhassunk, amelyek hozzásegíthetnek a szív-érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Mint arról a Weborvos idén májusban az Egészségügyi Minisztérium a Lilly gyógyszergyártó vállalat támogatásával indított program bemutatkozásakor beszámolt, a védjegyre olyan termékek és szolgáltatások pályázhatnak, amelyek megfelelnek a kidolgozott kritérium-rendszernek. A terméken feltüntetett logó segítséget nyújthat mindazoknak, akik a program szlogenjéhez méltón „fordítani szeretnének egyet" az életükön és az egészségbarát életmódot választják.
A védjegyre sikerrel pályázók között volt már teljesen füstmentes étterem, amely feltünteti kínált ételei kalória, szénhidrát, zsír és fehérjetartalmát, valamint azt is, mit és mennyit kell ahhoz mozogni, hogy ledolgozzuk az elfogyasztottakat. Ugyanígy pályázhat olyan mozi, amelyik vállalja: normális, a hallást kevésbé károsító hangerővel vetíti a filmeket, vagy odafigyel a légkondícionáló beállítására, nem hűtve/fűtve túl a termet.
A betegségmegelőzés újfajta, a kis lépések stratégiájára épülő programja tehát nem a szalonnástojás vagy biomüzli közötti választás előtt tipródót segíti az eligazodásban, hanem a megszokottakból emeli ki az egészségesebb variációt.
Az „Egészségbarát" lekvár gyümölcstartalma el kell, hogy érje a 60%-ot, a termék nem tartalmazhat mesterséges színezéket és aroma anyagot. A gabonapehelynek natúrnak, vagyis ízesítés és adalékanyag-mentesnek kell lennie, s a mézben sem lehet hozzáadott cukor és adalékok. Az ásványvíz, amivel a finom falatokat leöblíthetjük, kevesebb, mint 20 milligramm nátriumot tartalmazhat, Ph értékének 7,3-8 között kell lennie, míg az összes oldott anyag tartalom nem haladhatja meg a 600 milligrammot. Mindezek aprónak tűnő, de fontos szempontok lehetnek az étrend összeállításakor, hiszen az étkezés, a bevitt tápanyagok mennyisége és minősége kulcsszerepet játszik a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében.