• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fogágybetegség: jelzés, hogy cselekedj!

Egészségmagazin Forrás: Orthodoncia Szerző:

A fogágyfertőzések közrejátszanak különböző súlyos panaszok kialakulásában is.

A különböző szájüregi, illetve fogágyfertőzések sajnos ma már népbetegségnek számítanak. Alig akad olyan felnőtt páciens, akinek élete során ne lett volna valamilyen enyhébb, súlyosabb fertőzése. Legáltalánosabb az ínygyulladás, illetve annak súlyosabb, némelykor a fogak elvesztéséhez vezető formája az ínysorvadás. Az utóbbi években végzett vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a fogágyfertőzések közrejátszanak különböző súlyos panaszok kialakulásában - mondta el Dr. Dima Magdolna szakfőorvos.

Szájüregi gócok okozzák például a bakteriális eredetű szívizom-gyulladások jelentős részét. A szájüregben található kórokozók a különböző fogászati beavatkozások alkalmával kerülhetnek a test keringési rendszerébe. Kockázatot jelenthet foghúzás mellett minden olyan beavatkozás, amely az íny sérülésével járhat. Ilyen például a fogkő-eltávolítása, a csiszolása.

Bakteriális fertőzés okozta gyulladásra gyanakodhatunk, ha ínyünk fogmosáskor vérzik, a hús megpirosodik. Az ínyvérzés sokszor éveken át elhúzódhat anélkül, hogy egyéb tünetek is észlelnénk. Másoknál viszont hamar kialakulnak a mélyebb, fogágyban jelentkező kóros jelek is. Ilyenek a duzzadt, mélyülő ínybarázda, az íny és a fog között tasak keletkezése. Pusztulni kezd a fogat rögzítő csont, melynek egy idő után az lesz a következménye, hogy fellazul a fog, esetleg kiesik a fogágyból.

Az ínygyulladás mélybe terjedése nem, minden betegnél következik be, csupán az esetek tíz százalékánál tapasztalható. A betegség súlyosságának fokát csak a fogorvos tudja megállapítani. A szájüreg alapos szakorvosi vizsgálata deríthet fényt arra, hogy vajon csak az íny húsát támadta meg a betegség, vagy a fogágyat, illetve a mélyebben található szövetrészeket is.

A bakteriális fertőzésre azok fogékonyabbak, akiknek szervezete, immunrendszere valamely okból legyengült, vagy helytelenül táplálkoznak, illetve nem tartják be a száj higiénés előírásokat. A fogorvos szerint az ínysorvadás ma már megelőzhető, illetve kezdeti stádiumban kezelhető, véglegesen meggyógyítható. A betegség megelőzésében fontos szerepe van a helyes táplálkozásnak, valamint a rendszeres megfelelő alapossággal végzett fogmosásnak. Az ínygyulladás kezdeti stádiumában eredményesen alkalmazható antibiotikumos kezelés.

A fogíny szerepe a fogak tartása. A fogínysorvadás a belső tartás meggyengülésére utalhat - mondják a természetgyógyászok. Ennek oka lehet, hogy régóta „rágódunk" egy problémán, képtelenek vagyunk azt megoldani, továbblépni. Az új benyomásokkal szemben érzékenyek vagy bizonytalanok vagyunk. A fogínysorvadás lelki jelzése: cselekedj!

Legolvasottabb cikkeink