• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Fogcsikorgatás és a fogászati implantátumok

Egészségmagazin 2019.04.04 Forrás: Weborvos
Fogcsikorgatás és a fogászati implantátumok

A rossz rágási szokások, az állkapocs helytelen állása idővel tönkreteszi az implantátumot.

Bár a fogászati eljárások jelentős fejlődésen mentek át az elmúlt évtizedekben, a hazai ellátás pedig Európa egyik legjobbja, csupán minden ötödik magyarnak  van meg az összes foga, ezzel az utolsó helyen állunk az uniós országok között. Sokan azonban hiába szánják rá magukat a fogpótlásra, nem lesz sikeres a műfogsor beépítése, mivel a rossz rágási szokásokkal, az állkapocs helytelen állásával idővel tönkreteszik az implantátumot. 

Bár az európai uniós felmérések azt mutatják, hogy a magyar fogászati ellátás kimagasló hazánkban, mégis, a magyar lakosság körében még mindig mostoha terület a fogpótlás. Sok esetben a félelem az egyik legnagyobb visszatartó erő, pedig a fogászati implantációban az elmúlt évtizedekben hatékony, nagy százalékban működő fogpótlási módszerek alakultak ki. A legtöbb elérhető mesterséges fog ma már megkülönböztethetetlen a valódi fogtól. Egy műfogsor kialakításakor a szakember figyelembe veszi a biomechanikai alapelveket, vagyis hogyan rág a páciens, jellemző-e rá a fogcsikorgatás, vagy fogszorítás, kattogó állkapocs, illetve rossz szokások állnak-e a foghiány kialakulásának hátterében.

„Az implantálásnak pontosan kidolgozott módszertana van, amelyet betartva a kilökődés veszélye jelentősen csökken. Ha azonban a páciens fogsorzáródása, állkapocsmozgása kórosan megváltozott, korrigálni kell. Csikorgató, fogszorító páciensnél ugyanis megnő az implantátum kimozdulásának és károsodásának esélye, így nem várhatjuk az implantáció hosszú távú, több évtizedes sikerességét” – fogalmazott dr. Tóth Szilvia, a Ligeti Klinika gnatológus fogszakorvosa.

A gnatológia új szakterület a fogászaton belül, néhány fogorvos foglalkozik vele: az új tudomány az állkapocs megfelelő működését, a rágás mechnikáját gyógyítja. Nem is gondolnánk, de ha „rágókészülékünk” nem tudja megfelelően ellátni a funkcióját, az hatással van az egész szervezetre. Ideális esetben alsó és felső fogsorunk teljes, a rágófelszín nem kopott le, nem tört le egyetlen darab sem róla. Ha azonban egyetlen fog is hiányzik, vagy nem precíz a fogtömés, esetleg nem érnek össze megfelelően a fogak, helytelen rágás, vagy fogcsikorgatás alakulhat ki, amely hosszabb távon ízületi problémákat, de akár rendszeres fejfájást is előidézhet. Állkapocsízületünk ugyanis harapás és rágás közben mindkét oldalon egyszerre mozog (szervezetünkben egyedüliként, más ízületünk erre nem képes). Ha azonban a záródás nem tökéletes, az ízületi- és izom eredetű fájdalmakhoz vezethet, mivel az állkapocshoz közeli izmokra, valamint a gerincoszlopot alkotó csigolyák működésére is kihatással van a rendellenesség.

„Fontos, hogy a helyes harapást állítsuk be, optimális legyen a fogsor érintkezése, ha fennáll, szüntessük meg a fogcsikorgatást, fogszorítást és csak utána foglalkozzunk a hiányzó fogak pótlásával. Egy implantátum a természetes fogakkal ellentétben a csontban mereven rögzül, nem rugalmasan, ezért terhelésre sokkal érzékenyebben reagál. Egy mechanikai igénybevételnek, például egy erősebb rágásnak, vagy fogcsikorgatásnak, fogszorításnak erősebben kitett implantátum esetén a környező csont felszívódhat, és végül az implantátum elvesztésével járhat. Mindez ráadásul tünetmentesen történik, olykor esetleg megduzzad az íny, a páciens nem is sejti, hogy baj van. Éppen ezért az első két évben fél évente célszerű kontollra járni” – tette hozzá dr. Tóth Szilvia.

A szakember szerint fontos, hogy az implantátumot ne érje erőteljes erőhatás sem a rágás, sem az esetleges fogszorítás során; ne befolyásolja az implantátum az állkapocsmozgást, és ha bármilyen gnatológiai probléma áll a fogászati panaszok hátterében, akkor a korona elkészítésével egy időben korrigálni kell a harapást.

Fogászati implantátumok behelyezése egyébként ma már gyors és hatékony, rutin beavatkozás, de vannak esetek, amikor speciális csontpótlással lehet a legjobb eredményt elérni. Behelyezésükkel egyébként fontos szempontokat kell betartani a tartósság érdekében: nézzünk utána, milyen a fogorvos szakmai múltja és felkészültsége, válasszunk nagy múltú implantátumgyártót, amely garantálja a magas minőséget és a hosszan tartó eredményességet, fontos ugyanis, milyen hátteret biztosít az egyes alkatrészek terén egy esetleges cseréhez. Az sem elhanyagolható szempont a siker érdekében, hogy milyen minőségű a csont és az azt körülvevő íny.

A megfelelő rágás nagy mértékben hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez. Elég csak arra gondolni, ha nem tudjuk eléggé megrágni az ételt, az negatív hatással lesz az emésztésünkre, amely még súlyosabb betegségeket okozhat. 

Legolvasottabb cikkeink