• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Fogtömés, pótlás vagy fogszabályzó előtt allergiavizsgálat?

Egészségmagazin 2018.11.28 Forrás: Budai Allergiaközpont
Fogtömés, pótlás vagy fogszabályzó előtt allergiavizsgálat?

Legalább egy héttel a fogászati beavatkozás előtt érdemes elvégezni a tesztet, amelyet a 24. 48. és 72. órában kell leolvasni.

A fogászati kezelésekkel kapcsolatban fellépő allergiás reakció jelentkezhet a kezelés során azonnal, - vagy nagyon rövid időn belül – illetve később, akár több hét, hónap múlva is. Arról, hogy pontosan milyen anyagok okozhatják, dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa beszél.

Érzéstelenítő és tömőanyag

Az allergiás reakciókat a fogászati kezelés során felhasznált gyógyszerek - helyi érzéstelenítők, fertőtlenítők, helyi kezeléshez használatos szerek – és tömőanyagok is okozhatnak. A rövid időn belül jelentkező allergiás reakciójellemző tünete a beavatkozás helyén, vagy közvetlen környezetében kialakult vizenyő. Amennyiben a vizenyő terjed, testszerte kiütések jelentkezhetnek, nehézlégzés alakul ki, az elsősegély után azonnali orvosi kezelés indokolt.

Implantátumok és fogtömés

A késői allergiás reakciók okozói döntően a fémek - elsősorban nikkel, de lehet króm, kobalt, arany, réz, ritkán titán is –de a fényre kötő tömőanyagok okozhatnak késői allergiás reakciót is.A tünetek ez esetben a szájban elhúzódóan jelenlévő sebek, fekély-szerű elváltozások, más esetben –igen gyakran - tartósan fennálló égő, csípő érzés formájában jelentkeznek. A panaszokat rendszerint az őket kiváltó pótlás, vagy tömés eltávolítása teljesen megszünteti.

A fogszabályzó is okozhat allergiát

Fogszabályzó több anyagból is készülhet, a legelterjedtebb a fém készülékek használata. A fémek azonban allergiás reakciót is okozhatnak. Ilyen esetben a tünetek rendszerint nem azonnal, hanem napokkal a kezelés után jelentkeznek. Égő, csípő érzés a nyelven, sebek, fekélyszerű elváltozások, az ajkak kiszáradása, berepedezése is jelezheti az allergiát, melyet azonban nem minden esetben a fogszabályzó okoz, ilyen kései reakciót okozhat például a fogtöméshez használt anyag is. Ahhoz, hogy ezt pontosan meg tudjuk állapítani, allergia vizsgálatot szükséges végezni.

Allergia vizsgálat: legalább egy héttel a fogászati beavatkozás előtt!

A panaszok hátterében fennálló okok, illetve a későbbi problémák megelőzésének érdekében a fémekre allergiás egyének számára ajánlott epicutan (rátevéses) teszt elvégzése nagyobb fogászati beavatkozások – implantátum, fogbeültetés, tömések vagy fogszabályzó – előtt. A teszt elvégzése során a beteg tünetmentes hát bőrére készen kapható kamrás tapaszok segítségével a vizsgálandó anyagokat felragasztják. A leolvasás a felhelyezést követő 24. 48. és 72. órában történik.

„A fémek korai és kései reakciókat is okozhatnak, ezért több alkalommal is szükséges leolvasni az eredményeket. Felrakás után 30 perc múlva a korai reakciót lehet megállapítani, ám ez fémek esetén ritkán pozitív. 48 óra múlva jelenik meg a késői kontakt allergiás reakció, ami 72 óránál erősödik, ezért évekkel ezelőtt itt véget is ért a tesztelés. Időközben azonban kiderült, hogy 10% körüli gyakorisággal, 72 órán túl is jelennek meg pozitív reakciók, ezért kell megnézni a 8. napon is. A saját tapasztalatom is ezt mutatja. Előfordult, hogy titániumra jelent meg pozitív reakció a nyolcadik napon” – teszi hozzá a főorvosnő. 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink