• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Folyadékpótlás: főképpen az ár számít

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Egy friss felmérés adatai szerint egyre tudatosabban választunk italokat, összességében azonban mégis sokszor az ár alapján döntünk.

Testünk víztartalmának arányát az életkorunk és a nemünk is befolyásolja. A csecsemők szervezete 70, a felnőtteké 60 százalék feletti mennyiséget tartalmaz belőle, és már egy százaléknyi csökkenése koncentrálási zavarokat, fejfájást vagy éppen fáradtságérzetet okoz.

Egy átlagos felnőtt szervezetéből naponta körülbelül 2,4 liter víz távozik: a legtöbb, körülbelül 1,5 l mennyiségben a vizelettel. A légzés és az izzadás során mintegy 4-4 dl folyadékot veszítünk, míg a széklettel közel egy dl választódik ki. Ez természetesen azt jelenti, hogy minimum ugyanennyi folyadékot kell pótolni is: az anyagcsere folyamataiban mintegy 4 dl víz képződik, az ételekkel pedig átlagosan további 5 deciliternyi vízhez jutunk. Ebből adódik, hogy legkevesebb 1,5 liter vizet kell meginnunk, hogy folyadékháztartásunk egyensúlyba kerüljön.

Mindez viszont csak nyugalmi állapotra érvényes, ezért a szakértők napi 2-2,5 liter folyadékfogyasztást ajánlanak, főképpen nyáron a fokozott izzadás miatt - hívta fel a figyelmet a TÉT Platform Egyesület közleménye.

A szakmai szervezet közelmúltban végzett kutatásai alapján sok szempontból már tudatosan választunk a szomjoltók közül, de még mindig az ár, illetve az ár-érték arány az, ami a legfontosabb szempont a vásárlások során, a beltartalom és a tápanyagok már kevesebb embert érdekelnek.

Az 1019 fős reprezentatív mintán, a Gfk segítségével elvégzett kutatás során tíz megkérdezettből hatan a jó minőséget tartották elsődlegesnek az innivalók kiválasztásánál, és csak 48 százalékuknak volt fontos az ízletesség. Eközben a válaszadók több mint fele (54%) szerint lényeges, hogy a megvásárolt üdítő megérje az árát, és majdnem minden harmadiknak az olcsóság is döntő szempont.

Összességében sokan figyelnek arra, hogy az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás része legyen az ital is, de ebben már sokkal nagyobb a szórás: a legtöbben olyat keresnek, amely tartósítószer nélkül készült. Miközben ez minden negyedik vásárló döntését befolyásolja, azt is szeretjük, ha nem romlik meg olyan könnyen az ital, tehát a gyártóknak alternatív módszerekkel kell biztosítani a hosszantartó frissességet. Kevésbé figyelünk azonban arra, ami egészségünk szempontjából igazán fontos lenne: mindössze a vásárlók 13 százaléka tartja lényegesnek, hogy tájékozódni tudjon a termék összetételéről.

Az emberek szerint a kiegyensúlyozott étrendbe az italok közül leginkább a 100%-os gyümölcslevek és a szénsavmentes ásványvizek illenek, a szénsavas vizeket pedig a tea is megelőzi. Meglepő, hogy a kávé (cukor nélkül készítve) és a kakaó az ízesített ásványvizek előtt végeznek, amelyeknél még az alacsonyabb gyümölcstartalmú italok is magasabb helyezést értek el. A jeges teák közepes, a szénsavas üdítők ennél valamivel kisebb pontszámot kaptak.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint a tudatos választás többről szól, mint egyes kiragadott jellemzők figyelése: „Egy ital nem attól válhat a kiegyensúlyozott étrend részévé, hogy nincs benne tartósítószer, színezék vagy éppen cukor, hanem attól, ha megfelelő mértékben kap helyet a mindennapjainkban. A legjobb szomjoltó a friss víz vagy az ásványvíz, de már az utóbbiaknál is érdemes megnézni a címkén szereplő információkat, milyen ásványi anyagokat tartalmaz. Időnként pedig egy-egy szénsavas üdítőital is belefér, ha éppen arra vágyunk, ha egyébként ügyelünk a táplálkozásunk egészére, és minden esetben tájékozódunk a választott élelmiszer tápanyagtartalmáról" – javasolja a szakértő.

Legolvasottabb cikkeink