Van olyan folyadék, amit eszünk, mégis befolyásolhatja a folyadékháztartásunkat.
Rengetegszer hallhatjuk, hogy igyunk eleget, mert különben megfájdul a fejünk, nehezebben koncentrálunk, hosszú távon tönkretehetjük a veséinket, fogyókúra esetén nehezebben tudunk fogyni, nehezítjük a keringési rendszerünk dolgát. Azt már sokan kívülről fújják, hogy napi 2-3 liter folyadék az ideális, főként izzasztó nyári hőségben, ám vajon tudjuk-e, hogy mi számít folyadéknak? Ön szerint folyadék a leves? És a joghurt? A görögdinnye? A narancs? A tejbegríz? Dietetikusnak kell lenni ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ kaphassunk, ezért a vesebetegseg.hu megkérdezte a dietetikust: Mennyi az annyi?
Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa elmondta, hogy 10 testsúlykilogrammonként 4 dl. folyadék bevitelére van szükségünk. Egy 70 kilós ember tehát 28 deciliter folyadékot pótoljon naponta – ez a hivatalos, általánosan elfogadott álláspont.Az még mindenki számára egyértelmű, hogy a víz, a tea, a gyümölcslé, a szánsavas üdítőitalok folyadéknak számítanak. A tejnél már sokan elbizonytalanodnak, mert azt már ételnek is lehet számítani, ahogy a leveseket is, még akkor is, ha üres erőlevesről van szó.
Még bizonytalanabbak leszünk, ha a kávé vagy a sör, bor kerül szóba, mert azt hallottuk, hogy ezek vízhajtó hatásúak, tehát fogyasztásukkal többet veszítünk a réven, mint amit nyerünk a vámon.
És mi a helyzet a magas folyadéktartalmú, de halmazállapotát tekintve már a szilárdság felé hajló ételekkel? A fagyival? A joghurttal? A gyümölcsökkel és zöldségekkel? Válaszok és tanácsok a vesebetegseg.hu-n