• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Folyadékpótlás tejjel és kakaóval

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Számos megfigyelés bizonyítja, hogy a tejben lévő fehérje felszívódása rendkívül hatékony.

Ebben szerepet játszik a tejcukortartalom (laktóz), a nátrium, kálium, magnézium, kalcium jelenléte is. Kiemelt a kalciumtartalma, melynek felszívódását a tej egyéb komponense biztosítja. A zsírban oldódó vitaminok - A, D, E - jelenléte mennyiségileg nem számottevő, a vízoldékony vitaminok közül a B12- és B2-vitamin érdemel említést. „A csökkentett zsírtartalmú tej az egyik legkedvezőbb összetételű tápláléka az embernek." - vallja Curtis Mettlin, a New York-i Roswell Park Cancer Institute epidemiológusa. Mindennek köszönhetően a tejfogyasztás hatására csökken a vérnyomás és a vérkoleszterinszint. Emellett a csontritkulás megelőzésében és kezelésében is kitüntetett szerepet kap.

A kakaó összetétele szinte teljesen megegyezik a legtöbb szénhidrátital komponenseinek arányaival, ezért az utóbbi 5-10 évben számos kutatást végeztek a kakaó vs. szénhidrátital hatásainak összehasonlításával kapcsolatosan.

Karp és munkatársainak vizsgálatában (2006) kilenc országúti kerékpáros vett részt. A sportolók először szénhidrátmegvonásos (glikogéndepléciós), váltakozó intenzitású (intervall típusú) terhelést kaptak. A glikogéndepléciós terhelés végeztével azonnal megkezdődött a szénhidrátfeltöltés, amely a következőképpen zajlott: Három egyforma külsejű ital közül kellett egyfélét választani, melynek tartalmát nem ismerték a sportolók. Az egyik üvegben kakaó, a másikban szénhidrátital, a harmadikban folyadékpótlásra alkalmazott izotóniás ital volt. A regenerációs periódus két órán keresztül tartott, mely alatt vizet lehetett fogyasztani a kívánt mennyiségben, jóllehet az étkezés nem volt engedélyezett. Négy óra pihenő elteltével ismételt terhelésre került sor. A kakaót fogyasztók 49 %-kal hosszabb ideig tudtak kerékpározni és 53 %-nak nagyobb összteljesítményt értek el, mint a szénhidrátitalt fogyasztók.

Számos egyéb tanulmány húzza alá a kakaó zsírtartalmának relevanciáját, mivel a magasabb zsírtartalom emésztési panaszokat okoz következményes teljesítményromlással, és a fáradás gyorsabb bekövetkeztével. Mivel a megfelelő regenerációhoz nélkülözhetetlen az elvesztett folyadék és a lemerült szénhidrátraktárak pótlása, ezért olyan italra van szükség, amely mindkét kívánalomnak eleget tud tenni. A fentiekben ismertetett vizsgálat bebizonyította, hogy az alacsony zsírtartalmú csokoládés tej eleget tud tenni a folyadék és szénhidrát együttes pótlásának. Midezek mellett még egy harmadik, a teljesítményt kedvezően befolyásoló tulajdonsággal is jellemezhető, amely a kakaó stimuláns - éberségi szintet fokozó - hatásával írható le.

A teljes cikk a sportorvos.hu szakmai portálon