• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Fuss a stroke elől!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A legjobbakat összesen 800.000 forint értékű díjak és értékes nyeremények várják a programok mellett.

Célú Sport és Családi Nappal hívja fel a figyelmet a stroke-megelőzés lehetőségeire az ESzME (Egyesület a Stroke Megelőzéséért) 2009. május 10-én. A stroke (agyérkatasztrófa, agyvérzés) a harmadik leggyakoribb halálok Európában és Magyarországon is. Az érintett betegek közel egyharmada egy hónapon belül meghal, egy másik harmadánál pedig tartós fogyatékosságot okoz – leggyakrabban bénuláshoz, beszédzavarhoz vezet – a betegség. A kórkép hátterében számos kockázati tényező állhat, melyek önmagukban is, illetve egymással társulva a stroke kialakulásához vezethetnek. A legtöbb rizikófaktor szerencsére jól befolyásolható, különösképp a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy a mozgásszegény életmód.

Ennek megfelelően a stroke megelőzésének 10 pontja:
1. Rendszeresen mérem a vérnyomásomat
2. Nem dohányzom
3. Megvizsgáltatom a koleszterinszintemet
4. Ellenőriztetem a vércukromat (vércukorszintemet)
5. Nem iszom nagy mennyiségben alkoholt
6. Karbantartom ismert szívbetegségemet
7. Ellenőriztetem ismert érszűkületemet
8. Naponta legalább 30 percet mozgok
9. Kerülöm a stresszes életmódot
10. Gyógyszereimet az előírás szerint szedem


Az EszMEfuttatás elnevezésű társadalmi célú Sport és Családi Nap során a résztvevők a fenti pontok legalább felét mér rendezvény helyszínén teljesíthetik. A megjelentek hasznos információkat kaphatnak a betegséggel kapcsolatosan akár előadások, vagy személyre szóló tanácsadás során is, és több rizikótényezőt jól kimutató egészségügyi szűrés is várja az érdeklődőket.

A mozgásszegény életmód elleni figyelemfelhívás jegyében a 11 órakor rajtoló nyílt futóversenyre egyaránt várják profik és amatőrök nevezését, akik az 5 és 10.000 méteres távok között választhatnak. Minden résztvevő megkapja az esemény pólóját, és a legjobbakat pedig összesen 800.000 forint értékű díjak és értékes nyeremények várják. A futóprogram különlegessége a pályában lévő szintkülönbség – a „hegyi jelleg" –, valamint a kifejezetten családok és iskolák (iskolások) részére kialakított 1.000 méteres táv. A Magyar Stroke Társaság támogatásával, a Nemzetközi Stroke Day magyarországi rendezvényeihez csatlakozva megvalósuló futóverseny és rendezvény helyszíne a Csillebérc, Szabadidő- és Ifjúsági Központ (1121 Bp. Konkoly Thege Miklós u. 21. – a csillebérci táborban a sportpálya területén).


A futás és a szűrővizsgálatok mellett számos más programmal is várják a nem (csak) futni vágyókat a helyszínen. Vetélkedők, gyermekprogramok, gyermekjátszóház és a nagyszínpadon zajló szórakoztató műsorok egészítik majd ki a strokekal, az egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokat.


Minden, a versennyel kapcsolatos információ, valamint futóversenyre történő nevezés részletei a www.eszmefuttatas.org weboldalon megtalálhatóak, a rendezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a helyszínen, az esemény napján!

Stroke Nap a Városligetben is
Ingyenes szőrıvizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket május 10-én vasárnap a Magyar Stroke Társaság a Városligetben a Petıfi csarnok melletti réten is, Budapesten. A Stroke Napja nevű rendezvényen a
szervezők az agyiér-katasztrófák gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. A Városligetben ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlymérés, valamint a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos tanácsadás várja az
érdeklődőket. A nagy színpadon a neurológia legkiválóbb hazai szakértıővel hallhatnak beszélgetést a magas vérnyomásról, az emelkedett vérkoleszterinről, a cukorbetegség, a dohányzás vagy az elhízás veszélyeiről, valamint az időablak fontosságáról a megelőzés lehetıségeiről és magáról a rehabilitációról.

Legolvasottabb cikkeink